Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Motivul pentru care nu trebuie să stai niciodată în fața cuptorului cu microunde atunci când funcționează

Motivul pentru care nu trebuie să stai niciodată în fața cuptorului cu microunde atunci când funcționează

Unele tipuri de radiații pot deteriora celulele și pot duce la cancer. Deși cuptoarele cu microunde folosesc radiații pentru a încălzi alimentele, profesioniștii din domeniul sănătății nu le consideră ca fiind un risc de cancer.

Motivul pentru care nu trebuie să stai niciodată în fața cuptorului cu microunde atunci când funcționează
Sursa foto: pexels
de Georgiana Adam    |    24 Sep 2022   •   16:00

Cancerul apare atunci când anumite celule cresc fără control și se răspândesc prin organism. Deteriorarea materialului genetic, inclusiv al ADN-ului, poate determina dezvoltarea celulelor canceroase. Radiațiile de înaltă energie, cum ar fi razele X, pot provoca aceste daune și pot duce la cancer în timp. 

Cuptoarele cu microunde folosesc un tip de radiație cu energie scăzută numită radiofrecvență. Astfel de radiații pot fi găsite și în semnalele radio sau Wi-Fi. 

Potrivit specialiștilor, cuptoarele cu microunde produc radiații neionizante, care nu au suficientă energie pentru a deteriora celulele în mod direct.   

Pistoalele radar folosesc unde (radiații) electromagnetice de diferite frecvențe sau lungimi pentru a detecta mașinile care trec cu viteză. Telefoanele și televizoarele folosesc, de asemenea, microunde pentru a transmite semnale. Cu toate acestea, cuptorul este dispozitivul pe care majoritatea oamenilor îl asociază cu microundele.  

Experții în sănătate spun că astfel de cuptoare nu contaminează alimentele cu radiații. Măsurile guvernamentale impun producătorilor să creeze aceste cuptoare conform unor criterii specifice.  

Datorită acestor cerințe de fabricație, cuptoarele cu microunde sunt sigure pentru uz general. Deși conțin radiații, acestea rămân în interiorul dispozitivelor. Ca atare, nu există practic nicio șansă de a dezvolta cancer de la utilizarea unui cuptor cu microunde în siguranță. 

Cu toate acestea, în ciuda tuturor măsurilor de siguranță, agențiile guvernamentale sfătuiesc utilizatorii acestora să nu stea lângă ele atunci când funcționează. Păstrarea distanței față de dispozitiv va preveni expunerea la radiații în cazul în care un cuptor cu microunde este deteriorat sau funcționează defectuos, scrie medicalnewstoday.com.

×
Subiecte în articol: cuptor cu microunde
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close