Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Dieta cu dulciuri

Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Dieta cu dulciuri

Sărbatorile Sfinte de iarnă încep cu Sfântul Ierarh Nicolae, adică încep cu muuuuulte dulciuri. Dulciurile aduc multă bucurie gustului și stării emoționale, însa zahărul rafinat este toxic, indiferent dacă ne place sau nu.

Dieta săptămânii, cu Lygia Alexandrescu. Dieta cu dulciuri
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    06 Dec 2021   •   11:56

Ciocolata, prajituri, bauturi dulci si alte dulciuri ne sunt la indemana, mai ales de Sf Nicolae si de aceea consumarea lor cu moderatie devine din ce in ce mai problematica.

Indiferent de starea de sanatate si de forma fizica de care dispune un individ, zaharul este daunator.

Este foarte adevarat ca excluderea completa a zaharurilor din dieta nu e cea mai echilibrata si mai comoda metoda de a mentine greutatea corporala optima constanta , insa trebuie tinut cont si de faptul ca aportul caloric adus de dulciuri se depune rapid sub forma de rezerve si astfel controlul greutatii devine dificil.

De aceea este recomandat ca acest aport caloric sa fie adus de alimente bogate in nutrienti, substante fitochimice, fibre si vitamine vitale unei bune stari de sanatate.

Din punct de vedere cantitatic, se sugereaza o cantitate limitata de dulciuri in dieta cotidiana, lucru destul de confuz de altfel.

Practic se recomanda ca zaharidele sa nu depaseasca 10% din aportul caloric zilnic, insa in aceasta ratie nu intra glucidele provenite din lapte sau fructe, ci doar glucidele adaugate din zahar, miere sau fructoza.

De asemenea, cantitatea de zahar adaugat variaza de la o persoana la alta in functie de necesarul caloric al fiecarui individ si de starea lui de sanatate.

Adultii sedentari si cei care incearca sa piarda excesul ponderal trebuie sa-si limiteze cantitatea de zahar adaugat la 30-40 grame pe zi, ceea ce ar corespunde la un aport energetic de 120-160 Kcal/zi.

Fructele proaspete dar si cele uscate sunt bineinteles cea mai sanatoasa si mai la indemana sursa de zahar, insa exista totusi si o minima permisivitate pentru un altfel de dulce care sa fie consumat fara prea multa vinovatie.

Dulciuri mai puțin vinovate se pot face în casă și ne putem bucura de ele în aceste zile minunate.

Plăcintele tradiționale cu mere, cu gutui sau cu dovleac pot avea un indice glicemic mai mic, adică îngrașa mai puțin, dacă se înlocuiește zahărul rafinat cu zahar de mesteacan, care se adaugă pe felia de placintă în farfurie.

Există si dulciuri mai pretențioase, delicioase și cu indice glicemic scăzut:

1. Caramele cu alune: Unt de alune, alune coapte, pudră de roscove/cacao și zahar de mesteacăn.

2. Biscuiți cu ciocolata

Faina de migdale, pudra de cacao, oua, unt de cocos sau unt 82% grăsime, baton de vanilie, zahăr de mesteacan.

×
Subiecte în articol: Lygia Alexandrescu dieta săptămânii
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close