Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Fundația Renașterea sărbătorește - 18 ANI DE LUMINĂ ROZ - ca gest simbolic al luptei împotriva cancerului de sân

Fundația Renașterea sărbătorește - 18 ANI DE LUMINĂ ROZ - ca gest simbolic al luptei împotriva cancerului de sân

Fundația Renașterea sărbătorește  - 18 ANI DE LUMINĂ ROZ -  ca gest simbolic al luptei împotriva cancerului de sân
01 Oct 2018   •   13:41

Fundaţia Renaşterea organizează a 18-a ediţie „Iluminare în roz” - simbol al luptei impotriva cancerului de sân, revenind pentru ce-a de-a 18 aniversare, in locul unde a inceput povestea Fundatiei- Ateneul Roman. Lumina Roz va fi declansata de regizoarea Chris Simion – Mercurian, ea insasi invingatoare in lupta cu cancerul de san.

Printre cei 200 de invitaţi de marcă se regăsesc personalitati din lumea culturala, medicala, reprezentanti ai societatii civile, oameni de afaceri, autoritati publice locale si centrale, printre care se numara: Sorina Pintea, Ministrul Sanatatii, Diana Loreta Paun, Consilier de Stat – Presedintia Romaniei, Attila Laszlo, Presedintele Comisiei pentru Sanatate din Senatul Romaniei, Razvan Vulcanescu, Presedinte Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, ES Stella Ronner – Grubacic, Ambasadorul Olandei in Romania, ES Dna Tamar Samash, Ambasadorul Israelului in Romania si prietenii Fundatiei Renasterea: Monica Anghel, Horia Brenciu, Corina Caragea, Dani Coman, Monica Dascalu, Dana Deac, Albertina Ionescu, Iuliana Marciuc, Daniela Nane, Margareta Paslaru, Adelina Pestritu, Andreea Raicu, Dana Rogoz, Daniel Osmanovici, Iuliana Tudor.

Conducerea Fundatiei Renasterea - Mihaela Geoana, Cristiana Copos, Veronica Savanciuc, Camelia Sucu, Andreea Mihai, Amalia Nastase, Adriana Cazacu si ambasadorul Andreea Esca - vor fi gazdele unei seri dedicate aniversarii  celor 18 ani de activitate a Fundatiei, in an Centenar al  Marii Uniri.

Momentul festiv al iluminarii in roz a Ateneului Roman va fi urmat de o receptie in foyerul Ateneului si  o licitatie fara strigare a unor lucrari ale maestrului Ioan Nemtoi, tablouri realizate de Codrin Mircea, Roman Tolici, Andrei Gamart, Mirela Traistaru, Iulia Candea Daradici, Bogdana Daradici, sculptura realizata de Mihai Tugearu, fotografie de Catalina Flaminzeanu, colite cu autograf ale Simonei Halep, manuscris Chris Simion-Mercurian, bijuterii oferite de Metropolitan Jewelry si BonBijou, dar si bijuterii realizate de paciente oncologice, membre ale Asociatiei de Sprijin al Pacientului Oncologic.  Fondurile stranse vor fi folosite la achizitionarea unui ecograf performant ce va fi instalat la Centrul Medical de Diagnostic al Afectiunilor Mamare Renasterea.

 Seara va continua cu prezentarea rezultatelor Fundatiei Renasterea si acordarea diplomelor „18 ani de lumina roz”, celor 3 parteneri care au fost 18 ani neintrerupt, alaturi de Fundatia Renasterea: Pro Tv, McCann si Luxten, precum si diplomele MORE THAN PINK, Iulianei Tudor pentru sustinerea proiectelor sociale din domeniul sanatatii femeii si lui Chris Simion Mercurian, pentru implicarea in campania Adolescenta in Roz.

Nu intamplator, la 1 an de la diagnosticul primit de regizoarea Chris Simion-Mercurian, cu ocazia evenimentului dedicat Zilei Nationale de Lupta impotriva Cancerului de San, va fi lansat albumul „Care dintre noi?”, texte de Chris Simion-Mercurian si fotografii de Catalina Faminzeanu ce ilustreaza intr-o maniera artistica, dar surprinzand cat se poate de real confruntarea pacientei oncologice cu diagnosticul si lupta sa pentru viata.

Intr-o nota distincta, de sarbatoare nationala cu ocazia Centenarului Marii Uniri, un grup de 13 interpreti de muzica populara, din toate colturile tarii, ne vor ajuta sa celebram printr-un potpuriu de cantece populare, devenirea noastra ca natiune, dar si Sanatatea Romancelor.

„In fiecare an, la 1 octombrie, in peste 70 de tari se ilumineaza in roz cladiri reprezentative. Anul 2018 reprezinta pentru noi un prilej de dubla aniversare: a 18-a editie a evenimentului nostru traditional de iluminare in roz, dar si celebrarea Centenarului Marii Uniri. Eu si colegele din conducerea Fundatiei Renasterea suntem foarte mandre ca astazi, la majoratul Fundatiei, rezultatele activitatii noastre neintrerupte in Campania destinata Preventiei si Depistarii Precoce a Cancerului de San, demonstreaza faptul ca datorita noua mii de romance au avut posibilitatea sa lupte pentru viata lor si sa isi redobandeasca sanatatea. De aceea, an de an, prin iluminarea in roz,  le reamintim femeilor faptul ca, prin controlul medical anual, cancerul poate fi invins ” a declarat Mihaela Geoană, Presedintele Fundatiei Renasterea.

Fundatia Renasterea le multumeste celor care sustin misiunea si programele sale,  Partenerilor: Globalworth, Novartis Oncology, Sponsorilor Gold: Catena, Pantene, McCann, Luxten, Sponsorilor Silver: Pfizer, Cosmetic Plant, Astrazeneca, Sustinatorilor: Lowe Group Romania,Roche, Vinarte, Romfilatelia, Nemtoi Gallery, Partenerilor Media: ProTV, Agerpres, Sustinatorilor media: TVR, Trinitas TV, Tonica, United Media, Farmacia Ta.

  • Fundaţia «RENAŞTEREA» pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură a fost înfiinţată în anul 2001, aducând pentru prima dată în atenţia publicului din România o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor : cancerul de sân. În urma activităţii susţinute, guvernul Romaniei a acordat Fundaţiei Renaşterea, statutul de Organizaţie de Utilitate Publică.

 

  • Iluminare in roz. Alăturându-se Iniţiativei Mondiale de Iluminare în Roz ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân, anual, la 1 octombrie, Fundaţia Renaşterea organizează evenimentul - Iluminare in roz a unor clădiri reprezentative din Bucuresti şi din alte oraşe din ţară. In 2014, in urma demersurilor facute de Fundatia Renasterea, Senatul Roman a declarat  1 Octombrie - Zi Nationala de lupta Impotriva Cancerului de San. Anul acesta, alaturi de Bucuresti, lumina roz se va aprinde si in Bacau, Pascani, Ramnicu- Vacea si in Republica Moldova, la Chisinau.

Cateva dintre cladirile reprezentative ale lumii care s-au imbracat in culoarea sperantei sunt: Empire State Building New York – SUA, Turnul Perla Orientului din Shanghai – China, Muzeul Britanic din Londra – Anglia, Opera din Paris – Franta. În Bucureşti, au fost iluminate în roz: Ateneul Român (2001), Muzeul George Enescu (2002), Teatrul Naţional (2003), clădirea C.E.C. (2004) şi Biblioteca Centrală Universitară (2005), Muzeul Naţional de Artă (2006), Cercul Militar Naţional (2007), Arcul de Triumf (2008), Institutul Oncologic din Bucuresti (2009), Palatul Parlamentului (2010), Palatul de Justitie (2011), Banca Nationala a Romaniei (2012), Academia de Studii Economice (2013), Muzeul National al Taranului Roman (2014), Facultatea de Medicina si Farmacie Carol Davila (2015), Muzeul National de Arta al Romaniei (2016), Globalworth Tower si City Tower (2017).

  • Realizari ale celor 17 ani de activitate ale Fundatiei Renasterea:

 ·  Centrul Medical de Excelenţă – RENASTEREA, inaugurat în aprilie 2011, specializat in diagnosticarea precoce a cancerului de san si genital. Centrul are 8 cabinete medicale, laborator modern, mamograf digital, colposcop, ecograf 4D. Finantarea, in valoare de 2,000,000 Euro, a fost asigurata prin Mecanismul Financiar SEE (Islanda, Liechtenstein si Norvegia). Acest centru va ofera: servicii medicale la standarde de exceptie, aparatura medicala ultraperformanta, laborator specializat, la cele mai mici preturi de pe piata medicala din Romania, fiind gestionat de  o fundatie care nu urmareste obtinerea de profit.

 •  In perioada 2003-2018, la Centrele Medicale Renasterea din Bucuresti s-au efectuat 27.707 de ecografii, 39.279 de mamografii si 45.250 de consultatii, 4.019 femei primind diagnosticul de cancer.

•           Unitatea Mobilă de Diagnostic pentru Sân şi Col Uterin - primul program gratuit de investigaţii de sân şi de col uterin din România, este dotata cu cabinet de ginecologie si mamograf digital. De la inaugurare (martie 2008),  Unitatea Mobilă s-a deplasat în 57 de comunităţi rurale si orase mici,unde peste 21.780 de femei au beneficiat de investigaţii gratuite, fiind efectuate 19.680 de teste Babes-Papanicolau si 11.317 mamografii.

Premii:  „Pearl of Wisdom” (Perla Intelepciunii) acordat de Parlamentul European 2010

              Premiul Special al Galei Societatii Civile 2008

  • Coalitia pentru Sanatatea Femeii a fost înființată în mai 2016 la inițiativa Fundației Renasterea, Coaliția include ONG-uri, asociații de pacienți, societăți medicale, companii,parteneri mass-media și autorități de stat din România, în efortul de a îmbunătăți șansele de supraviețuire pentru femeile afectate de cancerul de col uterin, sân și ovarian. www.coalitiapentrusanatateafemeii.ro

În luna mai, sănătatea femeilor din România a fost adusă în atenția Parlamentului European. Reprezentanții Coaliției pentru Sănătatea Femeii au prezentat rezultatele Studiului „Afecțiunile Oncologice Feminine în România”, cercetare a celor trei tipuri de cancer care afectează femeile: cancerul de sân, cel de col uterin și cancerul ovarian.

România se află între ultimele trei ţări membre ale Uniunii Europene care nu are încă implementat un program naţional de screening pentru cancerul de sân, în condițiile în care procentul mortalității cauzate de această boală în țara noastră este cu 36%, mai mare decât media europeană. In țările Europene funcţionează programe naționale de screening pentru cancerul de sân încă din anii `70.

Cifre importante din studiul „Afecțiunile Oncologice Feminine în România”

  • 90% dintre femeile participante la studiu nu au participat niciodată la un program de screening pentru depistarea cancerelor feminine
  • 87% dintre femei și 25% dintre medici nu cunosc existența programului gratuit de screening pentru cancerul de col uterin
  • 85% dintre femei consideră că programele de screening  cresc șansele de supraviețuire
  • 94% dintre ginecologi și 91% dintre medicii de familie consideră că un program de screening crește șansele de supraviețuire
  • Majoritatea ginecologilor și medicilor de familie consideră că succesul unei campanii de screening depinde de promovarea intensă și acoperirea la nivel național
×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close