Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Sfat de Sănătate. Cum să avem o digestie ușoară de sărbători

Sfat de Sănătate. Cum să avem o digestie ușoară de sărbători

Medicul gastroenterolog Tudor Arbănaș a explicat la ”Sfat de Sănătate” cu Andreea Cigolea ce trebuie să facem pentru a nu ajunge la camera de gardă cu diferite crize ce țin de sistemul digestiv: Cumpătarea este secretul chiar și în zilele de sărbătoare.

Sfat de Sănătate. Cum să avem o digestie ușoară de sărbători
Sursa foto: sursă foto: captură Antena 3
27 Dec 2019   •   09:21

„Nu alimentele sunt cele care ne fac problemele, ci cantitatea în care sunt consumate și compoziția lor. De Crăciun oamenii  consumă alimente extrem de bogate în grăsimi, dulciuri concentrate, prăjeli, condimente iuți, vestitele murături. Grăsimile încetinesc evacuarea gastrică, stimulează secreția biliară, de exemplu. Recomandarea medicilor ar fi moderația. La nivelul stomacului există creșterea unor afecțiuni peptice cum ar fi: gastrita, ulcerul, boala de reflux esofagian”, a explicat gastroenterologul.

„Grăsimile care ajung în tubul digestiv superior stimulează secreția biliară într-un mod excesiv și atunci apar colicile biliare, colecista acută”, a mai subliniat medicul.

Cumpătarea, cea mai bună prevenție a bolilor intestinale

„În afară de cumpărare nu există niciun mod de a ne feri sau de a anticipa până în momentul în care ne simțim rău. Dacă este o durere acută și ține mai mult de câteva ore trebuie să ne prezentăm la spital”, a mai precizat Tudor Arbănaș.

Cum să avem o digestie ușoară de sărbători

„Oscilațiile nu trebuie să fie mari în alimentație. În post de exemplu ai o alimentație mai ușoară, iar trecerea bruscă de la un astfel de regiment la mâncarea de sărbători e ca un șoc, iar organismul nu are timp să se adaptez. De aceea, e important să existe un echilibru pe toată perioada sărbătorilor. Starea de hidratare  este întotdeauna importantă, iar aportul de lichide ajută la o digestie bună”, spune medicul Tudor Arbănaș.

Sfat de Sănătate. Cum să avem o digestie ușoară de sărbători

 

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Andreea Cigolea
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close