Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Vaccinarea gratuită anti-HPV va fi extinsă și la fetele și băieții de peste 14 ani

Vaccinarea gratuită anti-HPV va fi extinsă și la fetele și băieții de peste 14 ani

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că săptămâna aceasta va face toate demersurile pentru extinderea vaccinării gratuite anti-HPV la fetele și băieții de peste 14 ani.

Vaccinarea gratuită anti-HPV va fi extinsă și la fetele și băieții de peste 14 ani
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    26 Mai 2021   •   12:43

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a făcut acest anunț, după ce a dezvăluit că și-a vaccinat fetița împotriva HPV, a doua zi după ce vaccinurile au fost distribuite către DSP-uri și medicii de familie săptămâna trecută. 

Ioana Mihăilă și-a înscris fetița pe lista de așteptare în urmă cu un an și jumătate.

"Sper să ajung să îmi vaccinez și băiețelul, care are 8 ani acum, cu toată încrederea, la fel cum mi-am vaccinat și fetița", a declarat ministrul Sănătății, la o dezbatere pe tema reformării programului de vaccinare anti-HPV din România, organizată de Asociația Mame pentru Mame, fondată de Ana Măiță.

Referitor la extinderea campaniei gratuite de vaccinare anti-HPV la fetele și băieții cu vârste de peste 14 ani, Ioana Mihăilă a precizat că ”vom iniția săptămâna aceasta solicitările către INSP atât pentru vârstă, cât și pentru adresare, să putem vaccina și fetele de alte vârste, și băieții".

Ministrul Sănătății a menționat că va cere STS o soluție pentru simplificarea programării pentru vaccinarea anti-HPV. Aceasta a precizat că platforma de programare va fi făcută după modelul celei pentru vaccinul anti-COVID-19.

La momentul de față, programarea se poate face la medicul de familie, care trimite listele către DSP și Ministerul Sănătății.

”Putem achiziționa încă de anul acesta până la 90.000 de doze suplimentare de vaccin anti-HPV", a mai spus Ioana Mihăilă.

O tranșă de 40.000 de doze de vaccin a fost distribuită săptămâna trecută către DSP-urile din țară.

"Sper ca cererea să fie suficientă și să putem bugeta achiziția acestor doze suplimentare", a mai adăugat ministrul, potrivit hotnews.ro.

Campania de vaccinare gratuită anti-HPV a fost reluată în ianuarie 2020

Ministerul Sănătăţii a început vaccinarea gratuită împotriva HPV începând din luna ianuarie 2020, după ce primele 20.000 de doze de vaccin au fost distribuite direcţiilor de sănătate publică.

În acest moment, vaccinarea gratuită se face în cabinetele medicilor de familie, la fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.

Vaccinarea se poate face și contracost, cu o rețetă de la medicul de familie, cu comandă în farmacii.

Vaccinul HPV contra infecției cu Human Papiloma Virus (HPV sau Virusul Papiloma Uman) sunt vaccinurile care previn infecția cu anumite tipuri de viruși papiloma uman.

Vaccinurile disponibile protejează împotriva a două, patru sau nouă tipuri de HPV.

 

×
Subiecte în articol: Ioana Mihăilă vaccinare anti-HPV hpv
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close