Antena 3 CNN Actualitate Sărmani înșelați pe Valea Someșului în schimbul cardurilor sociale

Sărmani înșelați pe Valea Someșului în schimbul cardurilor sociale

În satele Valea Someșului, în special în localităţile Feldru şi Nepos, sute de beneficiari au rămas fără carduri, fiind convinși să le dea "la schimb" pentru niște pui congelați sau sume mai mici de bani decât cele care le-ar fi fost oferite pe card.

Sărmani înșelați pe Valea Someșului în schimbul cardurilor sociale
Sursa foto: Pixabay.com
de Georgiana Adam    |    29 Ian 2021   •   23:10

În luna octombrie 2020 s-a decis ca persoanele peste 75 de ani și cele fără adăpost – populația vulnerabilă – să beneficieze de carduri pentru o masă caldă.

 În fiecare lună, cardul ar fi alimentat cu 180 de lei, bani ce pot fi folosiți pentru a cumpăra mâncare gătită la un restaurant partener al programului.

 5.881 de bistrițeni se încadrează la această categorie vulnerabilă

Până când s-a adoptat acest proiect, timpul a trecut, așa că autoritățile au anunțat că, deși cardurile au fost împărțite în luna noiembrie, abia acum, în ianuarie, acestea au fost încărcate retroactiv.

Mai exact, pe carduri au fost virați 720 de lei, pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie, de anul trecut.

Cardurile sociale din Schema Națională de Sprijin pentru Persoanele Vârstnice și pentru Persoanele fără adăpost (S.N.S.P.V.P.A) au fost alimentate cu sumele aferente lunilor septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie.

Sumele alocate vor putea fi folosite în termen de 12 luni de la data alocării pe card, iar valoarea maximă a tranzacțiilor acceptate cu cardul pentru achiziția de mese calde într-o zi este de 40 de lei.

Sărmanii au fost lăsați fără carduri

Un proprietar de restaurant de pe Valea Someșului a dorit să devină și el partener al programului, astfel încât beneficiarii acestor carduri să poată cumpăra și de la el. Când colo, stupoare. Sărmanii au fost lăsați fără carduri. În urma cu 10 zile acesta a depus plângere la IPJ Bistriţa Năsăud impotriva acestor nedreptăţi.

Se pare ca firmele care au cumparat carduri cu sume cuprinse între 420 si 480 de lei, cum au reuşit să-i păcăleasca pe bieţii bătrâni, au început să împartă şi mâncare de frica politiei, probabil.

În localitatea Feldru, la casa unei o bătrâne de 82 de ani, care nu îşi poate face mâncare, au apărut într-o seară două femei care au încercat să o convinga să le vandă cardul şi i-au lăsat un numar de telefon în cazul în care se răzgândeşte să o sune. Femeia nu a acceptat vânzarea cardului şi a luat legatura cu un proprietar de restaurant şi a acceptat masa caldă.

"Cardul poate fi folosit exclusiv pentru achiziția de mese calde, din lista partenerilor acreditați Sodexo. Reamintim că prin Schema Națională de Sprijin pentru Persoanele Vârstnice și pentru Persoanele fără adăpost, adoptată recent de Guvernul României, au fost emise și distribuite tichete sociale (carduri) pentru mese calde, având ca beneficiari persoanele defavorizate.

Cardurile sociale, destinate unui număr de peste 5000 de persoane din județul Bistriţa Năsaud, au fost predate de Instituția Prefectului județul Bistrița-Năsăud unităților administrativ teritoriale, care s-au îngrijit ca acestea să ajungă la destinatari în cursul lunii noiembrie. Cazurile au ajuns la urechile prefectului de Bistriţa Năsăud care dezavuează aceasta practica neortodoxă a unor comercianţi", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ BN.

Capcana în care au căzut zeci de bătrâni. ”Mi-a cerut cardul și l-am dat”

Zeci de vârstnici din Botoșani au fost păcăliţi să îşi dea cardurile pentru masa caldă unui agent economic. Acesta însă nu le oferă mâncare preparată calda, așa cum le-a promis seniorilor, ci doar produse alimentare de bază. Între timp, patronul încasează bani de la stat.

Aproape 350 de bătrâni nu au putut primi mancare gătită deoarece cardurile prin care primeau masa caldă le-au fost luate de un agent al unei firme de catering.

Localnicii susţin că reprezentantul firmei de catering ar fi fost ajutat de un angajat al primăriei.

 

×
Subiecte în articol: carduri mese calde batrani Valea Someșului
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close