Antena 3 CNN Actualitate Scamatorie la Motru: Garda Financiară anchetează "dispariţia" unui munte de cărbune (VIDEO)

Scamatorie la Motru: Garda Financiară anchetează "dispariţia" unui munte de cărbune (VIDEO)

Scamatorie la Motru: Garda Financiară anchetează "dispariţia" unui munte de cărbune (VIDEO)
04 Sep 2009   •   21:45

România este incredibila ţară din lume în care pot dispărea peste 1.000 de trenuri de cărbune. S-a întâmplat la exploatarea minieră Motru, unde se află acum în plină desfăşurare un control masiv al IGP şi al Gărzii Financiare Centrale. Anchetatorii cred că directorii de la mină au făcut să dispară un munte de 2,5 milioane de tone de cărbune în valoare de 30 de milioane de euro.

Sesizarea a venit de la Garda Financiară locală, după ce au fost verificate utilajele miniere. Uriaşele excavatoare contorizează orele de funcţionare iar acestea indicau o cantitate mult mai mare de cărbune extrasă decât cea regăsită în documentele Societăţii Naţionale a Lignitului. Din 2007 şi până în 2009 utilajele au înregistrat extragerea a 2,5 milioane de tone de cărbune care nu există.

Cei de la mină se apără spunând că e vorba doar de o banală greşeală de raportare. Nimeni nu o poate explica însă cum ar fi putut să dispară 1.100 de trenuri de cărbune.

?Deocamdată nu putem vorbi dacă există sau nu prejudicii. Dar raportările de cărbune exploatat au fost eronate. Au fost cazuri când au fucnţionat la steril şi ei au declarat că ei au fucnţionat la cărbune. Nu se explică de ce au făcut asta?, declară Mihai Dafinoiu directorul direcţiei miniere SNLO.

Cei de la mină au luat măsuri administrative şi au dat amenzi de 10% din salariu celor care gestionează utilajele. Dar Garda Financiară a sesizat poliţia economică şi, cum poliţiştii nu cred în prestidigitaţie ei au deschis dosare penale pentru opt foşti şi actuali directori de la Societatea Naţională a Lignitului.

Ministrul economiei, Adrian Videanu a refuzat orice comentariu până la încheierea anchetei de la Târgu Jiu.



Observator

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close