Antena 3 CNN Actualitate Şcoala în şantier. 40 de unităţi de învăţământ din Bucureşti nu au autorizaţie sanitară (VIDEO)

Şcoala în şantier. 40 de unităţi de învăţământ din Bucureşti nu au autorizaţie sanitară (VIDEO)

Şcoala în şantier. 40 de unităţi de învăţământ din Bucureşti nu au autorizaţie sanitară (VIDEO)
Sursa foto: Scoala
30 Aug 2009   •   17:46

Ca în fiecare an, mii de copii vor începe anul şcolar în şantier. Potrivit situaţiei prefecturii, din totalul de 457 de unităţi de învăţământ preuniversitar, în 148 încă sunt în derulare lucrări. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, 40 de unităţi de învăţământ rămân încă fără autorizaţie, iar 52 de şcoli sunt în curs de autorizare.

Nici anul aceste autorităţile nu au reuşit să repare şi să igienizeze şcolile înainte de 15 septembrie. Reprezentanţii primăriei Capitalei susţin însă că aceste lucrări nu se pot finaliza într-o singură vară. "Reabilitare nu înseamnă pur şi simplu o zugrăveală, o schimbare de termopan sau să schimbăm nişte calorifere. Reabilitare înseamnă ceva mai mult. Înseamnă să se intre pe structura şcolii Această reabilitare nu se poate face în trei luni de zile, doar într-o vacanţă, şi nici măcar într-un an. Cel mai scurt termen pentru reabilitarea unei şcoli este de un an şi jumătate", explică Adrian Bucur, consilier la Primăria Capitalei.

Autorităţile recunosc că programul de reabilitare a pornit cu stângul. Ele susţin că lucrările au fost întârziare din cauza constructorlor. Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, explică: "Programul a plecat foarte prost. (...) Am avut mari probleme vis-a-vis de constructori, de respectare, de moralitate, de disciplină în şantier. Enorm de multe şi din punct de vedere juridic nu puteai să tragi pe nimeni la răspundere"

Pe de altă parte, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, este de părere că toate contractele încheiate trebuie să permită sancţionarea acestora în cazul în care clauzele nu sunt respectate.

În ceea ce priveşte situaţia investiţiilor realizate de primăriile de sector în lucrări de reparaţii şi igienizare, în sectorul 1 s-au reabilitat 75 unităţi de învăţământ, în sectorul 2 - 67, în sectorul 3 - 49, în sectorul 4 - 60, iar în sectorul 6 - 66 de şcoli. Sectorul 5 nu a comunicat încă situaţia investiţiilor în infrastructura şcolară.



Antena 3

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close