Antena 3 CNN Actualitate Scrisoarea revoltătoare a unui deținut din penitenciarul Mărgineni: Dacă ar putea să ne extermine, ar face-o

Scrisoarea revoltătoare a unui deținut din penitenciarul Mărgineni: Dacă ar putea să ne extermine, ar face-o

Scrisoarea revoltătoare a unui deținut din penitenciarul Mărgineni: Dacă ar putea să ne extermine, ar face-o
Sursa foto: Foto: Agerpres
14 Iul 2016   •   11:35

Protestele se extind în tot mai multe penitenciare din ţară. Deținuții sunt nemulțumiți de condițiile din închisori și cer autorităților să ia măsuri. Un deținut ne-a transmis pe adresa de email a redacției, prin intermediul soției sale, o scrisoare în care descrie condițiile de încarcerare din penitenciarul Mărgineni și problemele cu care se confruntă. 

Redăm mai jos această scrisoare, în forma ei originală:

 

CATEVA PROBLEME IN PENITENCIARUL MARGINENI LOC.IL CARAGIALE JUD DAMBOVITA

1. SUPRAPOPULARE:

Penitenciarul Margineni are o capaciate de aproxmativ 400 locuri de cazare, iar in prezent sntem in jur de 900 persoane + - 50 persoane in functie de eliberari, transferuri sau noi incarcerati asta inseamna peste 200 % capacitate.

Ca exemplu de aglomeratie intr-o camera cu o capacitate de 8 detinuti sunt cazati 38 de detinuti, o alta camera in care sunt cazati 30 detinuti se regasesc un singur WC, o singura chiuveta si un singur dus cu un program de apa calda de o ora pe zi.

Paturile sunt vechi din platband ruginite, saltelele din calti mucegaite si pline de plosnite, distribuite pe trei nivele.

Baile si camerele snt in general pline de mucegai si igrasie, ele fiind adevarate focare de infectie.

Daca vii sanatos aici sigur te imbolnavesti.

Vizitele persoanelor de la diferite ONG-uri, persoane fizice, autoritati competente autorizate etc sunt duse intr-o camera renovata sinepopulata motivand chestiuni de siguranta a vizitatorilor.

Sa nu poata fi obervate adevaratele si gravele probleme.

Pe principiul ,, Afara vopsit gardul inauntru leopardul,,

 

2. CAZARE DETINUTI

Cazarea detinutilor( coletelor) se face la gramada fara o selectie corespunzatoare:

Detinuti bolnavi cu cei sanatori,

detinuti periculosi cu cei inofensivi,

detinuti cu mai multe intrari cu cei veniti pentru prima data ,

detinuti fara scoala ( analfabeti) cu detinuti cu o pregatire scolara peste medie etc.

Spre exemplu la camera de carantina unde sunt in jur de 30 de detinuti si unde dorm cate doi in pat, se cazeaza la rand fara a sti exact ce fel de detinuti sunt, cu ce fapte sau cel mai grav cu ce boli sunt adusi.

Pana se fac analizaele sumare medicale si pana vin rezultatele, unul care este cu o boala cu transmitere poate sa-i infecteze pe toti ceilalti.

 

3. DREPTURILE DETINUTILOR

Detinuti au doar obligatii, drepturi deloc.

Singura recompensa oferita pentru cei care staruiesc in munca si participa activ la activitatile din cadrul penitenciarului este vizita si un pachet in plus fata de cele de drept.

Alte tipuri de recompense nu se ofera conform legii.

Adica vizite intime sau permisiunea de iesire din penitenciar (pentru cei din regimul inchis)

La regimul inchis (pentru ca aici sunt si preventivi si maxima siguranta) au fost foarte multe cazuri in care parintii, fratii sau chiar copii ai detinutilor au decedat , iar ei nu au primit asa cum prevede legea 24 ore (o zi) permisie iesire din penitenciare.

De la acest penitenciar nu s-a mai acordat permisie de iesire din penitenciar din anul 2008, un drept al detinutilor incalcat flagrant.

Mi se pare un act criminal facut de conducerea acestui penitenciar lucru de care ANP-UL GENERAL nu este strain de aceasta situatie.

Greseala se sanctioneaza foarte repede instaland frica in randul detinutilor ( sentiment ce il simt si eu acum cand va scriu aceste randuri), iar motivarea noastra este inexistenta (Trebuie sa existe doar supunere).

Nu de putine ori am auzit de la colegi discutii de genul :

nu ma trec la cabinet ca imi este frica ca ma trimite pe spital sau ma muta in alt penitenciar

nu fac cereri multe ca nu ma mai da la munca

nu fac plangere la judecator ca la eliberare conditionata nu-mi da aviz favorabil

nu cer nimic sa-mi schimbe regimul de executare mai repede , sa nu imi dea amanare

Pe semne ca frica detinutilor este justificata datorita realitatii in care noi traim.

Este un fel de santaj la adresa detinutului facut de director, comisie, doctor, personal etc.

 

4. INTEGRITATEA DETINUTILOR( A COLETELOR)

Viata detinutului este pusa in pericol datorita conditiilor de preparare si distribuire a hranei.

Mai grav este carnea stricata cu buna stiinte pusa in cazanele ruginite de la bucatarie si cartofii stricati, iar mirosul este insuportabil, mancarea neputand fi consumata.

Apa rece este cu portia mai ales in timpul verii si de multe ori vine rosie de la rugina ( cu rugina si mizerie).

Transportul detinutilor se face cu masini vechi de 30 de ani nesigure care pun viata in pericol atat a detinutilor si gardienilor cat si celorlalti participanti la trafic.

Asistenta medicala este aproape inexistenta.

Orice problema se rezolva cu aspirina, paracetamol sau algocalmin ( asta daca nu cumva s-au terminat) indiferent de problema expusa.

Stomatologul unitatii vine o data pe luna daca ajunge si atunci face doar extractii.

Daca te-ai imbolnavit la inchisoare este aproape mort.

Nimeni nu-si da nici cel mai mic interes pentru viata si integritatea detinutilor, suntem doar niste numere, niste dosare plasate intr-o camera.

Daca ar putea sa ne extermine ar face-o, CREDETI-MA!!!!

Suntem tratati mai rau decat animalele de la gradina zoologica.

Sa facem un exercitiu de gandire :

daca cineva ar vrea sa isi deschida o gradina zoologica autoritatile publice nu le-ar da autorizatie de functionare decat daca ar respecta toate cele mentionate mai sus deci concluzia SUNTEM TRATATI MAI RAU DECAT ANIMALELE.

Vorbim aici de spatiul de cazare, de spatiul de plimbare, hrana, apa, asistenta medica, lucruri strict necesare pentru animalele de la zoo, dar pentru noi oamenii?

 

5. LIPSA LOCURILOR DE MUNCA

In acest penitenciar nu exista locuri de munca reale.

Munca in acest penitenciar reprezinta si consta in activitati de deservire si acestea sunt foarte putine acoperind doar 15 % din cereri.

Contractele de munca exterioare sunt inexistente deoarece firmele sunt impiedicate de politica interna si sensul incheierii unui contract cu penitenciarul, lipsa de interes, lipsa de personal escorta rezultatul fiind lipsa de beneficii financiare.

Directorul unitatii nu exprima nici cel mai mic interes pentru incheierea de contracte.

Cunosc persoane interesate pentru incheierea de contracte care au fost refuzate fara motiv.

 

6. CONVORBIRILE TELEFONICE SI PRETURILE DE LA MAGAZINUL UNITATII

Convorbirile telefonice sunt foarte scumpe 0,6 lei/minut, mai scump decat orice tarif din romania ( avem o singura retea) devenind astfel un monopol in acest sens.

Ca exemplu cu banii consumati intr-o zi la penitenciar in libertate vorbesti o luna de zile.

Aceasta situatie impiedica pastrarea unei relatii cat mai aproape cu familia.

Preturile din magazinul unitatii sunt mai scumpe cu 50 % fara de media preturilor din libertate, unde de multe ori se vand si produse expirate sau neconforme.

Exemplu

un big afara costa 4 lei aici 6,5 lei

un kg de zahar afara este 3 lei aici este 5 lei

o apa plata afara este 3 lei aici este 4 lei

un gel de dus afara este 15 lei aici este 28 lei

un antiperspirant afara este 10-12 lei aici este 18 lei etc

 

Pe langa problemele mai sus expuse mai sunt multe altele. Am sa expuns cateva intr-o alta scrisoare o sa le dezvolt daca este cazul.

lipsa activitatii culturale

lipsa activitati sportive

lipsa activitati de plimbare

lipsa spalatorie haine si lenjerie

durata mare de raspuns a cererilor ( peste 30 zile)

lipsa wc curte aer si sector vizita

lipsa banci curti aer si spatii verzi

lipsa personal calificat pentru toate cele expuse in prezenta scrisoare

lipsa produse baza magazin ( ex zile cand nu gasesti zahar, sau ceapa, sau hartie igienica)

lipsa baza sportiva necorespunzatoare si cu lipsa de articole sportive

Acestea din urma daa nu lipsesc in realiatte ele cu siguranta sunt putine in raport de necesar si de nr. Detinutilor si mai cu seama foarte precare.

Doamna Ministru Raluca Pruna ne spune ca v-a lua 80 de milioane euro de la invatamant si de la sanatate pentru a plati incompetenta autoritatilor de la Presedinte, parlamentari, guvern pana la ONG – uri si societatea civila.

ASADAR PENTRU A RESPECTA DREPTURILE OAMENILOR ( COLETELOR) DIN PENITENCIARE TREBUIE CA PRESEDINTELE , PARLAMENT, GUVERN SA-SI ASUME O AMNISTIE SAU GRATIERE.

Eu personal am gresit si trebuie sa platesc si nu vreau ca cineva sa creada ca vreau sa profit sa scap de pedeapsa, dar in aceste conditii exista riscul sa mor asa cum un detinut la 3 zile moare in penitenciar.

Atentie mare la toti cei implicati si responsabili ( daca vineva mai raspunde in aceasta tara) sa ne fereasca Dumnezeu de o tragedie asemanatoare cu cea din clubul Colectiv.

Daca intr-o camera ca numerele 16, 18, 19 sectoa 2 si 28, 27 si 34 sectia 3 ar avea loc un incendiu ar muri cei peste 30 de detinuti din atentie fiecare camera, total aproape 200 de detinuti din cele 6 camere de cazare sus mentionate. Doar Dumnezeu ne poate salva, presedintele, parlament, guvern NICIODATA( poate daca ajung personal pe aici desi nu cred) !!!!!

O intrebare scurta de bun simt pentru Presedinte : VRETI SA-I AVETI PE CONSTIINTA PE CEI CE SUFERA!!!

Luati de la sanatate si de la invatamant pentru avion de 20 milioane pentru plimbari si vacante asa cum luati si pentru amenda de 80 milioane euro?

Domnilor parlamentari va dorim somn usor in locurile cele calde, noi detinutii dormim si noi uni cate doi in pat si uneori avem si musafiri peste noapte ( plosnite)

Doamna ministru la justitiei ati avut mare dreptate cand ati spus ca drepturile oamenilor in general ( nu neaparat al detinutilor) sunt un lux teoretic.

Aceasta imi este marturisirea momentan, o sa va mai scriu si alte scrisori, va rog sa nu divulgati adresa de pe care o ve-ti primi. Nu doresc sa se stie cine v-a trimis-o, as avea probleme aici cu directorul acestui penitenciar.

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close