Antena 3 CNN Actualitate Seceta va scumpi pâinea cu 40%

Seceta va scumpi pâinea cu 40%

Seceta va scumpi pâinea cu 40%
09 Mai 2007   •   09:16

Seceta va scumpi, în toamnă, pâinea cu până la 40 la sută. Specialiştii spun că dacă în următoarele zile nu va ploua, recolta de grâu a României va fi compromisă. În aceste condiţii, ţara noastră va fi nevoită să apeleze la importuri de grâu din ţările vecine sau din cele ale Uniunii Europene. Acesta este avertismentul reprezentanţilor patronatelor din industria de panificaţie. Ei spun că producţia de grâu este compromisă şi asta pentru că seceta din ultima perioadă a afectat culturile.

Experţii în domeniu susţin că recolta de grâu va fi compromisă în proporţie de cel puţin 25 la sută în cazul în care nu vor fi precipitaţii, în următoarele zile. În aceste condiţii, România va fi nevoită să apeleze la importuri de grâu din ţările vecine sau din cele ale Uniunii Europene. Dar un kg de grâu din import este cu 0,15 lei mai scump. Dezastrul putea fi evitat dacă ar fi existat un sistem eficient de irigaţii aşa cum era înainte de Revoluţie.

După 1989, reţeaua naţională de irigaţii a fost distrusă, iar în 17 ani, Ministerul Agriculturii nu a reuşit să propună nici un proiect de refacere. Experţii spun că nu numai România se confruntă cu seceta, ci şi alte ţări, cum ar fi Belgia care practică o agricultură modernă.

Antena 3

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close