Antena 3 CNN Actualitate Senzaţional! Urme ale vechii cetăţi Callatis

Senzaţional! Urme ale vechii cetăţi Callatis

Senzaţional! Urme ale vechii cetăţi Callatis
15 Apr 2007   •   18:58

Arheologii marini au găsit, în adâncuri, urme ale vechii cetăţi Callatis, dar şi epava unei nave antice, care transporta marmură, din insulele greceşti. Rămăşiţele au fost identificate cu ajutorul celor mai moderne echipamente de scufundare. Până acum o săptămână, pentru arheologii, vechea cetate Callatis era de negăsit. Specialiştii unguri chemaţi în ajutor au dat peste cap toate teoriile.

?Am găsit multe bucăţi de clădiri, de nave, dar şi multe bucăţi din sistemul de apeducte, folosit la aducerea apei în oraş. În epava navei am găsit bucăţi de marmură, folosită la contrucţii?, a declarat Attila Szaloky, specialist marin. Cercetările s-au făcut cu echipamente de ultimă generaţie, unice în Europa: un sonar ultraperformant, un robot teleghidat de la suprafaţă, sisteme de navigaţie şi computere subacvatice.

Pe de altă parte, primăria din Mangalia este de părere că descoperirea înseamnă noi turişti. ?Poate să devină un punct de interes turistic, sub forma unor scufundări. Reprezintă un pontenţial care trebuie exploatat?, a precizat viceprimarul din Mangalia, Paul Bontaş. Cercetătorii unguri vor relua cercetările peste două săptămâni, când este posibil să fie aduse la suprafaţă elemente care să certifice descoperirile făcute în timpul explorărilor subacvatice.

Observator

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close