Antena 3 CNN Actualitate Social Combinațiile periculoase cu medicamente, otravă pentru creier și inimă | Dr. Radu Țincu: "Le asociază cu droguri și alcool"

Combinațiile periculoase cu medicamente, otravă pentru creier și inimă | Dr. Radu Țincu: "Le asociază cu droguri și alcool"

Radu Ţincu, medic primar toxicolog, a fost prezent la Antena 3 CNN și a vorbit despre combinațiile periculoase de medicamente pe care tinerii le consumă, fără a fi conștienți de efectele devastatoare pe care le au.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Sep 2023   •   18:08

Cum ajung drogații să ia medicamente din depozitele unui spital, cum ajung să ia medicamente care se prescriu cu rețetă pentru tulburări grave, iar ei le folosesc la petrecerile cu droguri?

"Sevrajul este acea stare în care organismul suferă. Există simptome extrem de neplăcute cu agitație, dureri, musculare, greață, vărsături inapetență, o stare generală extrem de alterată tocmai pentru că organismul nu primește substanțele cu care a fost obișnuit și atunci e nevoie să realimenteze acei receptori cu substanța, cea care a determinat dependența în lipsa acelei substanțe se poate ajunge inclusiv la crimă, pentru că aceste vrăji este atât de intens încât.

Nu poate fi oprit cu nimic. Din fericire, Maru nu a putut sustrage niciun fel de medicamente. Medicamentele psihoactive sau analgezicele de tip opioidele sunt încuiate în dulapuri speciale, chiar și în farmacie.

Deci oricum și dacă ar fi putut să intre la un moment dat în farmacia oricărui spital din România, în mod normal, aceste medicamente sunt securizate tocmai pentru că există riscul acesta de a fi furate, uneori chiar și de către cei care lucrează în sistemul de sănătate. Noi trebuie să știm din momentul în care o fiolă din acea substanță părăsește farmacia spitalului, unde ajunge și cine își asumă răspunderea pentru ea.

Tinerii se prefac bolnavi pentru a avea acces la cât mai multe medicamente 

Spuneați mai devreme de oameni care au rețete unii dintre ei false. Au fost identificați în ultimii ani tineri care au folosit rețete falsificate cu parafe falsificate, astfel încât să obțină medicamente psiho active de la farmacie. Acest lucru a dus și duce la necesitatea modificării legislației, astfel încât aceste medicamente să fie eliberate doar pe rețetă.

Mai mult decât atât, să știți că au fost tineri care au învățat foarte bine simptomatologie a bolilor psihice și s-au internat la psihiatrie  de bunăvoie, spunând că suferă de o tulburare psihică, unii dintre ei reușind chiar să îi păcălească pe medicii psihiatri cu privire la această patologie.

Sigur că într-un interval de timp variabil, adevărul a ieșit la iveală și ei au fost scoși de pe lista pacienților psihiatrici, dar iată cum inventivitatea determinată cauzată de acest sevraj poate să ducă la tot felul de derapaje ale acestor tineri de la comportamentul normal", a declarat medicul Radu Țincu. 

Referitor la cazul tânărului care a intrat în depozitul de medicamente de la Spitalul Floreasca, Radu Tincu a fost întrebat dacă Maru, poate folosi flacoanele de ser fiziologic pe care le-a furat la preparare substanțelor ilegale 

"Serul fiziologi este o substanță inertă o soluție perfuzabilă. Cred că a fost mai mult un act de teribilism din partea acestui tânăr să arate cum a reușit să sustragă ceva din interiorul spitalului, însă ați văzut din imaginile publice că acolo unde existau zone securizate, farmacia și anatomia patologică nu a putut intra ușile respective, fiind încuiate și, din păcate, n-a putut să intre prin efracție", a precizat medicul Radu Țincu. 

În ceea ce privesc combinații pe care le folosesc acești tineri de la vârste din ce în ce mai mici pentru a se droga, medicul a declarat că există medicația  pentru sevraj, depinde foarte mult de intensitatea sevrajului de tipul substanței.

"Avem o terapie de substituție pentru majoritatea formelor de sevraj, însă să știți ceea ce este extrem de îngrijorător este că tineri de 17 18 ani fac sevraj. Asta înseamnă că au trecut de faza de adicție, de faza de dependență extrem de puternică și iată că ajung în această fază ultimă fază de sevraj, în care nu pot să trăiască fără substanța respectivă.

Sevrajul se instalează destul de dificil. E nevoie de o perioadă de consum destul de lungă ca să ajungem să avem forme severe și violente de sevraj

Tinerii combină aceste droguri recreaționale,canabisul, metamfetaminele cu medicamente psihiatrice. Este o modă printre tineri să aibă și medicamente asupra lor medicamente care nu fac altceva decât să intensifice toate aceste senzații pe care drogurile respective le produc pe de o parte, iar pe de altă parte, de multe ori această combinație realizează o potențare reciprocă.

Mulți tineri ajung în comă tocmai pentru că asociază medicamente psihiatrice cu droguri și cu alcoolul, toate având efecte cumulative asupra creierului", a precizat medicul Radu Țincu. 

×
Subiecte în articol: consum de droguri Dr. Radu Ţincu
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close