Antena 3 CNN Actualitate Social Mai mulți români intră în șomaj tehnic. Ce trebuie să știe angajații

Mai mulți români intră în șomaj tehnic. Ce trebuie să știe angajații

În contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus, mai mulți angajați vor intra în șomaj tehnic.

Mai mulți români intră în șomaj tehnic. Ce trebuie să știe angajații
Sursa foto: foto: Pixabay.com
18 Mar 2020   •   15:06

Potrivit Codului Muncii, șomajul tehnic reprezintă întreruperea temporară a activității unei companii din motive economice, tehnologice, structurale sau altele asemănătoare. Contractele de muncă ale salariaților sunt suspendate, angajatul fiind obligat să le plătească o indemnizație lunară, scrie avocatnet.ro. Suma trebuie să fie de cel puțin 75% din salariul de bază.

 Dacă activitatea este întreruptă temporar din motive economice, tehnologice sau structurale, salariaților li se suspendă contractele individuale de muncă, fără aprobarea acestora, dar relațiile de muncă nu încetează. Pe durata perioadei de șomaj tehnic, salariații se află la dispoziția anajatorului. Atunci când se decide reluarea activității, se întorc la lucru și primesc salariile obișnuite, scrie dcnews.ro.

O persoană care are contractul suspendat nu poate cere ajutorul de șomaj, primind deja o indemnizație de la angajator. Însă, dacă relația contractuală dintre părți încetează în timpul suspendării, din motive ce nu țin de salariat, se poate cere ajutorul de șomaj. Există și situația de forță majoră, în care contractele de muncă sunt suspendate automat, fără plata salariului sau a unei indemnizații.

 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close