Antena 3 CNN Actualitate Social Veşti excelente pentru români! Gazele se vor ieftini din vară

Veşti excelente pentru români! Gazele se vor ieftini din vară

Vești excelente pentru români. Preţul gazelor naturale va fi mult mai mic din vara lui 2020, arată o analiză a Asociaţiei Energia Inteligentă, care estimează comportamente mai agresive din partea consumatorilor industriali şi o vulnerabilitate tot mai mare a consumatorilor casnici în faţa furnizorilor.

Veşti excelente pentru români! Gazele se vor ieftini din vară
30 Ian 2020   •   15:42

”Anul 2020 este un an complicat pe piaţa românească de gaze naturale. Perioada vine după bulversarea adusă de OUG 114 şi de normele sale de aplicare şi după obligaţiile pe care România şi le-a asumat în raport cu instituţiile europene. Alţi factori care vor influenţa piaţa în acest an sunt legaţi de cantităţile importante de gaze rămase în depozite, de excedentul de gaze din regiune, de reaşezările geopolitice din regiune din perspectiva gazelor naturale, dar şi de alegerile care vor exista în România. Cel mai probabil vom vedea în piaţă comportamente noi, unele chiar surprinzătoare”, a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă şi expert în domeniul gazelor naturale.  

Potrivit analizei realizate de asociaţie, în vara lui 2020 vom putea asista la preţuri ale gazelor cu până la 18% mai mici decât preţurile din vara lui 2019 şi, de asemenea, vom avea preţuri mai mici ale gazelor în iarna 2020/2021, cu până la 2% faţă preţurile din iarna 2019/2020 (în condiţiile unei ierni normale), scrie adevarul.ro.   

Aceste scăderi de preţuri se datorează faptului că în vara lui 2020 ne vom confrunta cu un excedent de gaze pe piaţa din România, generat de cantităţile mari care vor rămâne în depozite iarna aceasta, dar şi de cantităţile mai mici de gaze care vor fi ”dirijate” de către ANRE, ca urmare a modificării cantităţii de gaze pentru populaţie, cu preţ plafonat.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close