Antena 3 CNN Actualitate Şpaga din sistemul vamal românesc - la putere

Şpaga din sistemul vamal românesc - la putere

Şpaga din sistemul vamal românesc - la putere
03 Mai 2007   •   23:23

A apărut proba filmată a corupţiei din sistemul vamal românesc. Sistematic, inspectorii vamali vizitează comercianţii din complexele Capitalei, în pretinse acţiuni de control. În doar o zi, din aceste locuri, funcţionarii statului pot strânge taxe de protecţie care adună 200.000 de euro. Cumulând situaţia la nivelul întregii ţări, suma totală ar putea ajunge şi la 4.000.000 de euro zilnic.

Unul dintre comercianţii care au căzut victimă sistemului şi-a luat inima în dinţi şi a acceptat să colaboreze cu echipa de investigaţii a Antenei 1 pentru documentarea abuzului. Şantajul a fost filmat cu camera ascunsă şi poate fi urmărit în secţiunea VIDEO NEWS/Observator

Procedura este eficace şi inflexibilă: în unghiurile moarte ale camerelor de luat vederi din depozite, unii inspectorii spun ce sume doresc iar comercianţii cotizează. Altfel, riscă să-şi piardă afacerea. Pentru a fi acoperiţi, aşa-zişii oameni ai legii pun comercianţii să semneze şi procese verbale de amendă, pe care adaugă precizarea ?fără obiecţii?.

Ca să fie acoperiţi, inspectorii dau şi amendă iar comerciantul este pus să semneze procesul verbal.

Observator

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Prima apariției a prințesei Kate după ce a fost diagnosticată cu cancer
x close