Antena 3 CNN Actualitate Spionul bulgar Zikolov, racolat de SRI pentru a-l prinde pe agentul Floricel

Spionul bulgar Zikolov, racolat de SRI pentru a-l prinde pe agentul Floricel

Spionul bulgar Zikolov, racolat de SRI pentru a-l prinde pe agentul Floricel
Sursa foto: Marinov Zikolov
04 Mar 2009   •   17:50

Cazul subofiţerului MApN arestat pentru spionaj pare să semene din ce în ce mai mult cu un scenariu de film poliţist.

Cetăţeanul bulgar acuzat de spionaj era de fapt agent al Serviciului Român de Informaţii (SRI). Acesta s-a predat autorităţiilor române anul trecut. Bulgarul a fost arestat, împreună cu subofiţerul român Floricel Achim pentru spionaj şi trădare.

SRI susţine că bulgarul Peter Marinov Zikolov acţiona pe teritoriul României ca agent de informaţii al unui serviciu special străin.

Autorităţiile de la Sofia neagă, însă, că bulgarul reţinut în România pentru spionaj ar lucra pentru instituţiile bulgare.

"Ambasada a întreprins măsurile necesare pentru a acorda sprijinul necesar consular cetaţeanului Zicolov. (...) Ţin să subliniez că inculpatul Zikolov nu are nicio legătura cu vreo instituţie din Bulgaria, aflându-se în România ca persoană particulară", se arată într-un comunicat al Ambasadei Bulgariei la Bucureşti.

Bulgarii nu au fost foarte interesaţi de acest caz, spunând că ţara lor are probleme mult mai importante.

Informaţiile ajungeau la bulgar prin intermediul lui Floricel Achim, spion şi angajat al Ministerului Apărării Naţionale. Achim este acuzat că, în perioada 2001-2009, a sustras documente cu caracter secret de stat, a căror importanţă face ca divulgarea lor să pericliteze siguranţa statului.

Imagini de la arestarea lui Floricel Achim şi a lui Marinov Zikolov:




Cei doi aveau un sistem bine pus la punct. Achim sustrăgea secrete pe un memory stick. Acesta ajungea la cetăţeanul bulgar Marinov Zikolov, în schimbul unor sume de bani, care, la rândul lui, le-ar fi dat ucrainienilor.

Bulgarul a recunoscut că, în perioada 2001-2002, era în relaţii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucureşti. Subofiţerul MApN Floricel Achim le-a spus judecătorilor că a săvârşit infracţiunile pentru că avea o situaţie materială precară.

Cei doi riscă să stea după gratii pentru tot restul vieţii, pentru transmiterea secretelor de stat unei puteri sau organizaţii străine.

Imagini de la arestarea lui Floricel Achim şi a lui Marinov Zikolov:


Antena 3

×
Subiecte în articol: spionaj
Parteneri
Pensie de nici 800 de lei, după 36 de ani de muncă. Cum este posibil
x close