Antena 3 CNN Actualitate "Spiru Haret" şi "Petre Andrei" din Iaşi, excluse de pe lista Universităţilor acreditate

"Spiru Haret" şi "Petre Andrei" din Iaşi, excluse de pe lista Universităţilor acreditate

"Spiru Haret" şi "Petre Andrei" din Iaşi, excluse de pe lista Universităţilor acreditate
Sursa foto: Studenti
10 Iul 2009   •   13:01

Aproximativ 60.000 de absolvenţi ai Universităţilor Spiru Haret şi Petre Andrei din Iaşi nu ştiu dacă le vor fi recunoscute studiile.

Peste 55.000 de studenţi absolvesc anul acesta Universitatea Spiru Haret. Unii dintre ei, care au terminat la facultăţi neautorizate şi neacreditate, nu vor primi diplome recunoscute de Ministerul Educaţiei.

Practic, cele două universităţi private nu mai figurează în Hotărârea de Guvern ce cuprinde instituţiile de învăţământ superior recunoscute la nivel naţional. În plus, la sfârşitul Hotărârii este specificat că decizia de excludere a "Spiru Haret" din lista Universităţilor acreditate a fost luată chiar de către conducerea Universităţii.

Şeful departamentului Mass media şi Relaţii Publice a Universităţii "Spiru Haret", George Nicolau, susţine însă că Universitatea este acreditată.

"Ministrul Învăţământului, printr-o Hotărâre de Guvern, a publicat lista cu facultăţi neacreditate, inclusiv Spiru Haret, minţind, spunând că a fost scoasă la cerearea Spiru Haret", a declarat George Nicolau.

În plus, acesta a anunţat că a acţionat Ministerul în instanţă şi va cere, în cursul zilei de luni, o ordonanţă prezidenţială pentru remedierea situaţiei.



Dacă universitatea nu se va supune controlului ARACIS din cadrul Ministerului şi nu va autoriza programele de studii pentru care în prezent nu are niciun fel de aprobare, Ecaterina Andronescu ia în calcul chiar desfiinţarea prin lege a celor două instituţii.

Cele mai multe specializări şi facultăţi neacreditate din Universitate sunt în special la învăţământul la distanţă. Acestea nu vor primi anul acesta diplome recunoscute de Minister.

Spiru Haret, cea mai mare universitate scoate anual tot atâţia absolvenţi cât toate universităţile de stat din România la un loc pe cifrele bugetate.

Până acum, Universitatea nu a fost niciodată evaluată de ARACIS.

La sesiunea din iarnă, studenţii se îngrămădeau şi nu aveau loc nici pe scări la examene din cauza numărului mare de studenţi şi a dezorganizării.

Mai mult decât atât, universitatea are puncte de lucru şi în străinătate. La Berlin. Ambasada României la Berlin a cerut lămuriri cu privire la filiala USH din Germania.

Cât priveşte Universitatea ?Petre Andrei" din Iaşi, motivele excluderii din HG sunt cu totul altele. Instituţia înfiinţată în 2003 avea doi rectori şi două senate, situaţie la care s-a ajuns în urma unei fuziuni între Fundaţia ?Petre Andrei" şi Universitatea Apolonia. Astfel, personalul didactic, personalul tehnico-administrativ şi patrimoniul ar fi trebuit transferaţi de la fundaţie la universitate. Problema nu s-a rezolvat nici până acum.

Antena 3


×
Subiecte în articol: studenti Ministerul Educației
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close