Antena 3 CNN Actualitate Restricțiile stării de alertă, la mâna Parlamentului. Cum ar putea fi impuse măsurile

Restricțiile stării de alertă, la mâna Parlamentului. Cum ar putea fi impuse măsurile

Din punct de vedere legal, măsurile restrictive care au fost introduse prin Ordonanțe Militare sunt valabile doar pe perioada stării de urgență, ceea ce înseamnă că orice alte măsuri ar trebui impuse prin lege, potrivit Constituției.

Restricțiile stării de alertă, la mâna Parlamentului. Cum ar putea fi impuse măsurile
Sursa foto: Politia Romana/Facebook
05 Mai 2020   •   14:34

Așadar, Guvernul ar putea depinde de Parlament pentru a impune astfel de restricții. 

Starea de alertă nu este instituită prin decret prezindențial, nu are nevoie nici de aprobarea Parlamentului, ci este instituită de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență și se întâmplă acest lucru prin Ordin. Acest ordin nu are caracter de lege.

În Ordonanța care reglementează starea de alertă și care face trimitere inclusiv la legea fundamentală, este scris să se pot suspenda drepturi și libertăți cetățenești doar prin lege. De aici pleacă și controversele. Pe de o parte, unii juriști și lideri ai PSD spun că Parlamentul ar putea suspenda drepturile și libertățile cetățenești prin proiecte de lege cu caracter organic, însă Guvernul nu va putea face acest lucru.

Pe de altă parte, sunt juriști care spun că și Ordonanțele de Urgență sunt acte normative cu caracter de lege, deci pot fi impuse restricții de autorități și prin aceste Ordonanțe de Urgență. 

×
Subiecte în articol: stare alerta
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close