Antena 3 CNN Actualitate Statul a ajuns dator vândut la furnizorii de electricitate și gaze. Suma se apropie de un miliard de euro

Statul a ajuns dator vândut la furnizorii de electricitate și gaze. Suma se apropie de un miliard de euro

Ioana Ciobanu
1 minut de citit Publicat la 10:12 11 Mar 2024 Modificat la 10:12 11 Mar 2024

Ultimele date arată că restanțele au ajuns la patru miliarde de lei, în urma schemei de plafonare a prețurilor. 

"Schema prevede că furnizorii vând consumatorilor energie și gaze la un preț plafonat. Ulterior, statul le oferă acestora compensațiile prin Fondul de tranziție energetică.

Însă statul are întârzieri mari la plata compensațiilor. Ministerul Muncii, unul dintre ministerele care virează aceste compensații, a primit recent în urmă cu câteva zile 500 de milioane de lei.

Asta, după ce în ultimele șase luni, inclusiv ianuarie 2024, sumele din Fondul de tranziție energetică cu care a fost suplimentat lunar bugetul Ministerului Muncii nu au depășit valoarea de 200 milioane lei.

Încasările statului au scăzut după ce au scăzut și prețurile de tranzacționare la electricitate și gaze

Fondul de tranziție nu are destui bani, se spune într-un document al ministerului. Cauza principală este scăderea încasărilor din taxarea producătorilor și traderilor, bani care ar trebui sa fie virați în acest fond.

Unul dintre motivele pentru care aceste încasări sunt reduse este că prețurile de tranzacționare pe piețele libere au scăzut.

Ministerul Muncii achită compensațiile corespunzătoare energiei pentru consumul populației. Compensațiile pentru consumul persoanelor juridice sunt plătite de Ministerul Energiei", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Ioana Ciobanu.

Programul de plafonare a prețurilor la energie și gaze este prevăzut să continue până la 31 martie 2025.

×
Parteneri
x close