Antena 3 CNN Actualitate Stolnici - colaborator al Securităţii

Stolnici - colaborator al Securităţii

Stolnici - colaborator al Securităţii
23 Apr 2007   •   23:06

Liberalul Constantin Bălăceanu-Stolnici a colaborat cu Securitatea, scrie ziarul ?Cotidianul? în ediţia de marţi. Jurnaliştii susţin că Stolnici ar fi semnat unele note cu numele său real, dar a dat şi note informative semnate cu numele de cod ?Laurenţiu? pe vremea când era şef de secţie la Institutul de Geriatrie condus de Ana Aslan.

Primele contacte ale lui Constantin Bălăceanu-Stolnici cu Securitatea, după cum le-a povestit chiar el jurnaliştilor de la ?Cotidianul?, au avut loc în 1974, atunci când la invitaţia Anei Aslan s-a transferat de la Spitalul nr. 9 la Institutul de Geriatrie şi Gerontologie. Stolnici a intrat în vizorul securiştilor în momentul în care a devenit şeful unei secţii a institutului.

Sanatoriul, renumit la vemea aceea, avea în special pacienţi străini dar şi o aripă rezervată nomenclaturiştilor. Stolnici le povesteşte jurnaliştilor de la ?Cotidianul? că medicii erau susele de informare preferate ale securiştilor. Seniorul liberal mai spune că informaţiile cele mai vânate de securişti erau cele despre pacienţii străini: ?erau mari personalităţi din politică, economie, cultura, presă?'. Contactele cu securiştii nu aveau loc la un anumit interval de timp.

?Erau perioade când veneau o dată pe lună, erau perioade când veneau zi de zi?, mai spune Stolnici. În privinţa modului în care Stolnici furniza informaţiile securităţii, el le-a spus iniţial jurnaliştilor că declaraţiile au fost doar verbale. Ulterior a recunoscut că au existat şi declaraţii scrise, pe care le-a semnat cu numele de cod ?Laurenţiu?. Stolnici şi-a schimbat declaraţiile şi în ceea ce priveşte remuneraţia primită pentru notele date, susţin jurnaliştii. Dacă iniţial a susţinut că nu a primit bani, în final a admis că, cel puţin formal, a fost plătit de securitate.

Constantin Bălăceanu-Stolnici este al patrulea senior liberal a cărui colaborare cu Securitatea iese la iveală, după Alexandru Paleologu, Dan Amedeo Lăzărescu şi Mircea Ionescu Quintus.

Antena 3

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close