Antena 3 CNN Actualitate Strategii de criză, la universităţile din România: Studenţi mai puţini şi taxe mai mari

Strategii de criză, la universităţile din România: Studenţi mai puţini şi taxe mai mari

Strategii de criză, la universităţile din România: Studenţi mai puţini şi taxe mai mari
Sursa foto: studenti
05 Mar 2009   •   21:05

Universităţile pregătesc strategii de criză. Vor studenţi mai puţini şi taxe mai mari. Cine îşi permite plăteşte, cine nu, învaţă să intre la buget sau se lasă de facultate. Anul acesta sute de studenţi au renunţat la facultate, pentru că nu şi-au putut plăti şcoala.

Acum, un student plăteşte la facultate o taxă între 500 şi 2.000 de euro pe an. Iar studenţii curg pe bandă rulantă. Numărul lor a ajuns să fie de cinci ori mai mare, faţă de acum zece ani. Universităţile de stat vor studenţi mai puţini, dar de calitate. Aşa că reduc numărul de locuri şi cresc taxele.

?Unii rectori spun ca taxele trebuie majorate, asta va duce la reducerea numărului de studenti?, spune Corina Dumitrescu - rector Universitatea Dimitrie Cantemir.

De anul viitor, la Universitatea Bucureşti, locurile cu taxă vor fi mai puţine cu 20%. Şi Politehnica vrea mai puţini studenţi. Surpriza cea mare va fi la Academia de Studii Economice, unde numărul studenţilor s-ar putea înjumătăţi.

?ASE şi-a manifestat intentia să micşoreze numărul de studenţi de la 42.000 la 25.000 de studenţi?, a declarat Cristina Mohanu, P.R. Universitatea ASE.

Universităţile particulare nu fac compromisuri. Rectorii spun că fără banii elevilor nu au din ce să plătească salariile profesorilor. Aşa că preferă plata în rate, decât să renunţe la studenţi.

?Am creat aceasta facilitate de achitare in mai multe rateMUSCA2.37avem copii din mediul rural si ar fi pacat sa nu poata invata si ei?, a explicat rectorul Universităţii Ecologice Deva.

Criza loveşte deja în studenţii de la taxă. Mulţi nu-şi mai permit să plătească. Cine întârzie este somat, iar cine nu plăteşte în 30 de zile este exmatriculat. La Universitatea Petru Maior, din Târgu Mureş, 30% dintre studenţi au renunţat la şcoală.

În România sunt peste un milion de studenţi, din care, mai mult de o treime sunt în sistemul privat.

Observator

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close