Antena 3 CNN Actualitate Subiectiv. Afaceriștii României, abonați la beciul domnesc

Subiectiv. Afaceriștii României, abonați la beciul domnesc

Subiectiv. Afaceriștii României, abonați la beciul domnesc
Sursa foto: Foto: Agerpres
29 Dec 2015   •   21:55

Şi în 2015, afaceriştii României au ţinut prima pagină a ziarelor şi au deschis jurnalele de ştiri după ce au fost săltaţi de mascaţi pentru că au furat sau au luat mită. Procurorii le-au adus acuzaţii dintre cele mai grave care i-au băgat pe mulţi dintre ei în închisoare. Ioan Niculae, Ovidiu Tender, Tiberiu Urdăreanu, Elan Schwartzenberg, Adrian Videanu sau Radu Mazăre sunt doar câţiva dintre cei care au dat cu subsemnatul pe la DNA, DIICOT sau Parchet.

Ioan Niculae, posesorul unei averi de miliarde de euro, îºi petrece sãrbãtorile de iarnã într-o celulã de doar câþiva metri pãtraþi. El are de executat o pedeapsã de 914 zile de închisoare, dupã ce a fost condamnat cã a finanþat ilegal campania prezidențială a lui Mircea Geoanã.

Un alt milionar celebru ajuns dupã gratii este Ovidiu Tender. Pe 8 iulie anul acesta, afaceristul a fost condamnat definitiv la 12 ani și 7 luni, în dosarul „Rafo - Carom", instrumentat de Alina Bica, pe vremea când aceasta era la șefia DIICOT. Procurorii spun cã Tender ar fi preluat ilegal controlul companiei din Onești și ar fi prejudiciat-o cu un miliard și jumãtate de lei.

Tender deține un imperiu finaciar dezvoltat pe trei continete. Cu ani în urmã declara cã are un singur hobby. Sã facã bani.

Un alt milionar discret, Tiberiu Urdãreanu a fost reținut de procurorii anticorupție anul acesta și mai apoi plasat în arest la domicliu. Președinte al UTI Grup, una dintre cele mai mari companii care furnizeazã servicii de securitate în România, Urdãreanu a recunoscut cã a dat mitã pentru a câștiga un contract de management inteligent al traficului, cu Primãria din Iași.

Anul 2015 l-a purtat prin instanþe și pe fostul ministru al economiei, Adrian Videanu. A dat zeci de declarații, a fost reþinut și apoi plasat sub control judiciar într-unul dintre cele mai mari dosare de corupșie, „DOSARUL ROMGAZ". Videanu a fost acuzat cã, în perioada în care era ministru ar fi susținut în guvern mai multe acte care sprijineau interesele finaciare ale lui Ioan Niculae.

Și primarul Constanþei, Radu Mazãre, a fost nevoit sã lase luxul de acasã și sã se obișnuiascã cu condițiile vitrege din arestul central. Timp de trei luni, fostul edil și-a dus traiul în spatele gratiilor din beciul domnesc. Procurorii spun cã, pe vremea când era primar al Constanșei a luat mitã 9 milioane de euro de la mai multe firme pe care le-a sprijinit în obþinerea de autorizașii. În 22 mai și-a dat demisia din funcția de primar și a renuțat și la calitatea de membru PSD.

Fostul ziarist de scandal, Orlando Valache, actual patron al firmei Cancan TV a dat și el cu subsemnatul la Direcþia Naționalã Anticorupție într-un dosar deschis pe numele sãu pentru spãlare de bani și trafic de influențã, fapte comise în urmã cu 5 ani.

×
Subiecte în articol: Subiectiv Răzvan Dumitrescu
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close