Antena 3 CNN Actualitate Ţară, ţară vrem ostaşi! MApN a organizat târgul de locuri de muncă Mil Fest 2008

Ţară, ţară vrem ostaşi! MApN a organizat târgul de locuri de muncă Mil Fest 2008

Ţară, ţară vrem ostaşi! MApN a organizat târgul de locuri de muncă Mil Fest 2008
19 Oct 2008   •   12:23

Tinerii atraşi de cariera militară, au fost aşteptaţi duminică în Piaţa Revoluţiei din Capitală, unde Ministerul Apărării a organizat târgul de joburi Mil Fest 2008, unde a fost lansată oferta de locuri de muncă şi cea educaţională pentru anul 2009. Ministerul va angaja, anul viitor, aproape 4.500 de soldaţi în diferite specialităţi din cadrul Forţelor Terestre, Navale şi Aeriene. Mil Fest 2008 a cuprins demonstraţii de mânuire a armamentului, exerciţii de arte marţiale, dar a prezentat prezenta şi tradiţiile şi misiunile Armatei. La finalul evenimentului au concertat Andra, Anna Lesko şi trupa Sistem.
La aproape doi ani de la desfinţarea stagiului militar obligatoriu, Ministerul Apărării investeşte foarte mulţi bani în campanii de mediatizare pentru recrutarea soldaţilor voluntari. Armata română caută în primul rând soldaţi bine pregătiţi, numai că cei cu experienţă nu sunt încântaţi de salarii. Aproximativ 2000 de militari au demisionat din Armata Română, în 2007. O explicaţie a acestei situaţii este aceea că Armata nu reuşeşte să asigure un salariu motivant pentru militarii angajaţi.
Aceştia câştigă un salariu net de cel puţin 1.100 de lei, iar odată ce au acumulat experienţa, soldaţii sunt recompensaţi cu încă 200 de lei pe lângă soldă, alocaţia de hrană şi diverse sporuri. Pentru a-şi asigura stabilitatea finaciară pe o perioadă mai lună, mulţi militari aleg să plece într-un teatru de luptă. O astfel de misiune durează de regulă şase luni. Oficial, militarii spun că merg în Afganistan sau în Irak ca să-şi completeze experienţa profesională. Neoficial, comandanţii lor admit că principalul motiv pentru care soldaţii aleg să-şi rişte viaţa în teatrele de război sunt banii.
Diurna ofiţerilor aflaţi în Afganistan şi Irak, este de 90 de euro, iar pentru subofiţeri, gradaţi şi soldaţi, de 70 de euro pe zi. La aceşti bani se adaugă şi salariile, care sunt virate în conturi bancare din ţară. Astfel, după o misiune de şase luni, un militar român se întoarce acasă cu aproximativ 16.000 de euro. În schimb, dacă acesta moare în misiune, familia lui primeşte daune în valoare de 80.000 de euro.
În ultimii şase ani, opt militari români au murit în Afganistan, iar alţi 20 au fost răniţi. Cele mai multe incidente s-au produs din cauza minelor artizanale cărora transportoarele învechite ale armatei române nu le fac faţă. Ministerul Apărării a stabilit, de comun acord cu CSAT, că România trebuie să achiziţioneze, până în 2013, armament modern: 48 de avioane multirol şi patru sisteme de rachete sol-aer pentru Forţele Aeriene, 837 de TAB-uri şi aproape 3. 000 de vehicule blindate şi neblindate pentru Forţele Terestre, precum şi patru corvete multifuncţionale şi patru vânătoare de mine pentru Forţele Navale.
Antena 3

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close