Antena 3 CNN Actualitate Taubman: "Avem nevoie de România în Irak"

Taubman: "Avem nevoie de România în Irak"

Taubman: "Avem nevoie de România în Irak"
03 Mai 2007   •   16:09

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Nicholas Taubman, a declarat joi, cu ocazia încheierii exerciţiului româno-american 'Sniper - Lance '07', că în baza militară de la Mihail Kogălniceanu se vor antrena militari americani alături de cei români şi ai altor state membre ale NATO. De asemenea, ambasadorul american a declarat că Statele Unite doresc ca România să rămână alături de partea americană în Irak. Însă, Taubman a subliniat faptul că decizia va aparţine autorităţilor române.

"Am dori ca România să rămână alături de noi, considerăm că mai sunt multe de făcut în Irak, dar înţelegem că e o naţiune suverană şi dorinţa României va fi cea care va decide", a afirmat Taubman. La rândul său, premierul Tăriceanu a precizat că îşi menţine intenţia privind retragerea trupelor româneşti din Irak.

Premierul Tăriceanu a ajuns la baza din Kogălniceanu mult mai devreme decât era aşteptat. Acesta s-a urcat împreună cu Theodor Meleşcanu într-o aeronavă americană şi au rămas în zbor apropae o oră şi jumătate. Au văzut în detaliu cum se realimentează în zbor un avion de vânătoare. După aterizare, premierul s-a declarat impresionat de exerciţiu. Mai târziu au asistat la demonstraţiile aviatice ale piloţilor români şi americani.

Premierul Tăriceanu a precizat că îşi menţine intenţia privind retragerea trupelor româneşti din Irak. "Nu s-a schimbat nimic, nu sunt elemente noi, care să fi intervenit între timp", a subliniat Tăriceanu. Iar ministrul Apărării a amintit că autorităţile de la Bucureşti şi-au exprimat dorinţa ca trupele române să se retragă din zona de conflict pe măsură ce sarcinile asumate sunt îndeplinite, în baza unui calendar convenit cu aliaţii României. De asemenea, Meleşcanu a precizat totodată că autorităţile române nu au discutat niciodată pe tema retragerii trupelor din Afganistan, o operaţiune aflată sub egida NATO.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close