Antena 3 CNN Actualitate Un nou impozit, spre "binele" românilor | Ce spun experţii în economie despre taxa de rezilienţă

Un nou impozit, spre "binele" românilor | Ce spun experţii în economie despre taxa de rezilienţă

Prezent la Black Sea and Balkans Security Forum, şeful DSU, Raed Arafat, a lansat o idee care ar putea genera o noua taxă menită să ajute companiile şi angajaţii să treacă de perioadele de criză. Ce presupune "taxa de reziliență" şi ce spun experții în economie despre posibilitatea ca ea să fie aplicată, respectiv impactul pe care l-ar putea avea asupra economiei.

Un nou impozit, spre "binele" românilor  | Ce spun experţii în economie despre taxa de rezilienţă
Sursa foto: Agerpres
de Claudia Popovici    |    04 Sep 2022   •   20:02

Mai exact, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a propus, ieri, la Black Sea and Balkans Security Forum, o idee care ar putea genera o nouă taxă pentru firme în folosul angajaților.

„Dacă am lua o decizie undeva ca 1% din profitul anual să fie pus într-un cont intangibil pentru a face faţă dezastrelor şi în loc să dăm afară oamenii dintr-o firmă, prin aceşti bani îi ținem pe perioada unei crize, trei, patru, cinci, şase luni, şi îi plătim cu 70% din salariu, dar nu îi dăm afară.

Dar acest cont să fie numit contul pentru reziliență.

Am ieşi mult mai repede dintr-un dezastru decât dacă în timpul dezastrului dăm afară tot personalul dintr-o companie, după care încercăm să o construim din nou după ce dezastrul trece.

Mai ales că vorbim de o pandemie care durează un an sau doi, trei.

Dar astfel de lucruri trebuie să fie gândite din timp.

Înseamnă pregătirea mentalității, pregătirea continuității si a sistemului. Şi asta înseamnă finanțare previzibilă, finanțare adecvată”, a explicat Raed Arafat la Black Sea and Balkans Security Forum

Raed Arafat: "O companie trebuie să ia această decizie în interiorul ei"

Într-o intervenţie la Antena 3, şeful DSU a venit cu următoarele clarificări

"Nu este vorba despre vreo taxă, nu este vorba de un fond al guvernului. Este o propunere pe care eu am făcut-o în diferite anturaje pentru reziliența companiilor.

O companie trebuie să ia această decizie şi o companie trebuie să facă acest lucru în interiorul ei dacă dorește să nu ajungă să se confrunte cu vreo situaţie cum ne-am confruntat până acum. E vorba de reziliența companiilor, mai ales companiile care fac parte din structura critică", a explicat Raed Arafat la Antena 3. 

Ce spun experții în economie despre taxa de reziliență

Întrebat ce ar însemna o asemenea taxă pentru români, dar mai ales pentru companiile care nu realizează profit în contextul crizelor economice din aceste vremuri, Mircea Coşea, analist economic a spus:

"În societatea noastră profitul este o chestiune foarte labilă. Nu se ştie exact cum se obține, cum se calculează şi cum se ia. O impozitare pe profit nu este un lucru foarte serios.

Pe mine mă deranjează altceva. În ultima perioada sunt o serie de propuneri care au în vedere rezolvarea unor situaţii bazate pe luarea unor sume de bani de undeva.

De unde? De la cei care țin echilibrul economic. Taxă pe cele 4 ore de muncă, taxă pe HORECA, taxă pe solidaritate taxă pe reziliență, toate astea sunt nişte lucruri care îi încarcă pe întreprinzători.  De nu se vorbeşte de niște măsuri care să pună în mișcare economia? (...)

Deci totul merge pe reluarea unor bani şi împărțirea lor în altă parte. Este un cerc care ia dintr-un buzunar şi duce în altul, ori economia trebuie să facă bani. (...)

În primele luni ale anului sunt 8.000 de companii care au intrat în insolvență pentru că nu au putut să plătească factura la energia eclectică", a explicat Mircea Coşea, expert în economie, la Antena 3. 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close