Antena 3 CNN Actualitate Toni Neacșu anunță o plângere penală împotriva procurorului Maria Pițurcă. Suspiciuni de abuz în serviciu

Toni Neacșu anunță o plângere penală împotriva procurorului Maria Pițurcă. Suspiciuni de abuz în serviciu

Toni Neacșu anunță o plângere penală împotriva procurorului Maria Pițurcă. Suspiciuni de abuz în serviciu
23 Iun 2019   •   09:57

Avocatul Toni Neacșu anunță că un ONG va depune o plângere penală în cazul procurorului din cazul fetiței de la Baia de Aramă, care este bănuit că a folosit abuziv un mandat de percheziție pentru a o lua pe micuță din casa în care se afla.

”Ieri am revizuit o plângere penală pe care un ONG o va depune la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție -PICCJ împotriva d-nei procuror Maria Pițurcă, din cadrul Parchetului de pe lângă CA Craiova.

Dincolo de emoția publică inerentă în legătură cu întâmplarea nefericită de la Baia de Aramă, justiția este cea care trebuie să aprecieze asupra eventualei săvârșiri a unor infracțiuni în modul în care s-au desfășurat concret activitățile de urmărire penală din data de 21.06.2019 la domiciliul familiei Șărămat.

Deși asociația condusă de judecătorul Danileț, VedemJust, a încercat o mică manipulare a opiniei publice, invocând existența unei hotărâri judecătorești civile definitive care a și fost pusă în aplicare cu executorul judecătoresc, în realitate s-a desfășurat o percheziție domiciliară de către d-na procuror, în cadrul unui dosar penal. Trimit aici la precizările, corecte, făcute de d-na judecător Dana Gîrbovan.

Ori, obiectul percheziției este ridicarea de obiecte și înscrisuri, iar nicidecum ridicarea forțată a minorilor..

În speță, există indicii că procurorul a folosit un mandat de percheziție în mod abuziv și, sub pretextul acestuia, a luat cu forța și ilegal minora din domiciliul asistenților maternali, depășind limitele mandatului de percheziție, săvârșind astfel infracțiunea de abuz în serviciu, iar prin modalitatea dură și prin bruscările fizice și psihice aduse minorei, care s-a opus să fie luată din domiciliul unde se afla, există indicii că s-a săvârșit cel puțin și infracțiunea de lovire sau alte violențe.

Trebuie să facem distincție între hotărârile judecătorești civile definitive care lămuresc, până la desființarea lor, situația legală a minorei, adopția fiind în acest moment legală, reținerea acesteia de către familia Sărămaț fiind ea însăși nelegală, și modul concret în care procurorul învestit cu o cauză penală și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, aducând grave vătămări integrității psihice și fizice a copilului.

Procedurile sunt reglementate tocmai pentru a împiedica abuzul autorităților și a realiza protecția drepturilor individuale. Nesocotirea lor, chiar în desfășurarea unor activități de urmărire penală, este non-justiție și abuz.

Calea rațională este deschiderea unui dosar penal în care să se verifice legalitatea acțiunilor d-nei procuror, ancheta internă a Parchetului General și sesizarea de către CSM a Inspecției Judiciare nefiind suficiente” a scris Toni Neacșu pe Facebook.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close