Tradiţia prunelor uscate persistă în Vrancea. Află aici secretele deliciilor de toamnă

de A.M.P    |    21 Noi 2011   •   11:59
Tradiţia prunelor uscate persistă în Vrancea. Află aici secretele deliciilor de toamnă Foto: 123rf.com

Fructele uscate şi afumate sunt un desert apreciat în post. Dar şi o afacere cu tradiţie pentru câteva familii din Vrancea.

Oamenii prepară cu atenţie deliciile de toamnă. Unii au păstrat chiar şi cuptoarele vechi, moştenite de la bunici. Dar şi reţetele secrete, transmise din generaţie în generaţie.

Şi e motiv de mândrie pentru gospodarii din Vrancea, care nu au uitat tradiţia. E o meserie care s-a păstrat din tată în fiu în zona de munte. Şi împreună cu obiceiul, mulţi au păstrat şi cuptoarele.

La prima vedere, mecanismul nu e complicat, dar necesită muncă multă şi dăruire. Asta pe lângă secretele pe care fiecare gospodar le păstrează doar pentru el.

Acelaşi principiu se aplică şi pentru cei care şi-au construit cuptoare mai noi.

Afumate sau nu, prunele uscate sunt lăudate de producători şi căutate de cei care vor o dietă sănătoasă.

Standurile magazinelor sunt şi ele pline cu astfel de produse. Mai ales în perioada postului.

Chiar dacă afacerile se derulează încă la nivel mic, vrâncenii sunt hotărâţi să ducă tradiţia mai departe, aşa cum au învăţat.

 
Get Adobe Flash player


Parteneri
x close