Antena 3 CNN Actualitate UE îi dă ultimatum Greciei. Riscă să fie exclusă din Schengen

UE îi dă ultimatum Greciei. Riscă să fie exclusă din Schengen

UE îi dă ultimatum Greciei. Riscă să fie exclusă din Schengen
Sursa foto: Foto pixabay.com
13 Feb 2016   •   09:58

Grecia are la dispoziţie trei luni pentru a consolida graniţa maritimă cu Turcia, principala cale de intrare a imigranţilor în Europa. Este avertismentul venit din partea Uniunii Europene pentru autorităţile de la Atena.

Situaţia pune în pericol existenţa Spaţiului Schengen, susţin liderii europeni. În acest timp, în Capitală au avut loc noi proteste violente.

Grecia trebuie să-şi consolideze rapid frontierele, altfel riscă sancţiuni severe. Uniunea Europeană a dat Atenei un ultimatum de trei luni de zile pentru a corecta deficienţele în gestionarea afluxului de imigranţi la frontiera sa maritimă cu Turcia.

Dacă Grecia nu respectă cererea venită din partea Uniunii, Comisia Europeană ar putea lua o măsură fără precedent: reintroducerea controalelor la frontierele interne din spaţiul Schengen, pentru o perioadă de până la doi ani. Pe de altă parte, grecii susţin că îşi respectă obligaţiile faţă de blocul comunitar.

Avertismentul venit din partea Uniunii Europene vine în contextul în care la Atena au loc noi proteste violente.

Câteva sute de greci au atacat forţele de securitate care păzeau sediul Ministerului Agriculturii de la Atena. Oamenii sunt nemulţumiţi de planul de reformă venit din partea UE. Potrivit acestuia, fermierii ar urma să fie supuşi unei triplări a contribuţiilor la asigurările sociale şi unei majorări a impozitului pe venit. Măsurile fac parte din planul privind economisirea a 1,8 miliarde de euro pe an, în cadrul cerinţelor creditorilor internaţionali. Totuşi, şeful departamentului european al FMI a declarat că posibilitatea ca Grecia să iasă din Zona Euro a crescut din cauza lipsei unui plan definitiv de reforme.

×
Subiecte în articol: Grecia
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close