Antena 3 CNN Actualitate Ultimele clipe din viaţa preşedintelui Abraham Lincoln, descoperite într-o relatare a unui tânăr medic

Ultimele clipe din viaţa preşedintelui Abraham Lincoln, descoperite într-o relatare a unui tânăr medic

Ultimele clipe din viaţa preşedintelui Abraham Lincoln, descoperite într-o relatare a unui tânăr medic
Sursa foto: foto: wallpapermaven.com
08 Iun 2012   •   15:51

Mărturia unui medic tânăr care a încercat să îl salveze pe Abraham Lincoln atunci când preşedintele american a fost asasinat, în 1865, a fost descoperită în Arhivele Naţionale din Washington, la 147 de ani de la producerea evenimentelor, scrie AFP.
   
O copie a raportului de 21 de pagini întocmit de medicul militar Charles A. Leale, care avea pe atunci vârsta de 23 de ani, a fost descoperită de o cercetătoare de la asociaţia Papers of Abraham Lincoln, Helena Iles Papaioannou, printre câteva sute de cutii cu documente de arhivă ce aparţineau serviciilor medicale ale armatei americane.
   
Charles Leale devenise medic doar cu şase săptămâni înainte de incident. El se afla pe 14 aprilie 1865 în clădirea teatrului Ford din Washington, la aproximativ 10 metri de loja preşedintelui Lincoln.
   
"Reprezentaţia piesei "Our American Cousin" îşi urma cursul ei agreabil în momentul în care s-a auzit foarte clar un foc de armă. După câteva clipe, un bărbat a fost văzut sărind (de la lojă) pe scenă", scria medicul american, care nu cunoştea în acel moment identitatea asasinului (John Wilkes Booth).
   
"S-au auzit strigăte precum "Preşedintele a fost asasinat" şi "Omorâţi-l pe asasin", continuă tânărul medic, care s-a grăbit apoi spre loja preşedintelui.
   
"Imediat după ce s-a deschis uşa şi am intrat, am fost prezentat doamnei Lincoln care mi-a spus: "Domnule doctor, faceţi tot ce puteţi pentru el, faceţi tot ce puteţi". I-am răspuns zicându-i că vom face tot ce este posibil", scria Charles Leale.
   
Tânărul, primul medic sosit la faţa locului, descrie apoi în termeni de specialitate starea preşedintelui, plaga de la nivelul capului şi faptul că a cerut să i se aducă "rachiu şi apă".
   
Medicii preşedintelui, care au sosit la câteva momente după aceea, au decis să îl transporte pe Abraham Lincoln într-o casă din apropiere, unde "au putut să îl aşeze în diagonală pe un pat, pentru că patul era prea scurt", scrie Charles Leale.
   
"După ce rana a fost examinată, nu s-a mai putut face nimic, doar să se împiedice coagularea sângelui", continuă acelaşi raport, evocând pulsul intermitent al preşedintelui şi faptul că acesta respira din ce în ce mai greu. "La ora 19.20 a respirat pentru ultima oară, iar sufletul lui a zburat spre Dumnezeu", adaugă tânărul medic american.
   
Pentru Daniel Stowell, directorul asociaţiei citate, "acest raport este remarcabil, pentru că este o mărturie vie şi emoţionantă. Se poate simţi cât se simţeau neputincioşi Leale şi ceilalţi medici, dar în acelaşi timp, el a evitat să devină sentimental".
   
Abraham Lincoln (1809-1865), unul dintre cei mai admiraţi preşedinţi americani - şi primul care a fost asasinat - a fost ales cu câteva săptămâni înainte de izbucnirea Războiului de Secesiune şi a fost ucis la cinci zile după încheierea oficială a acestui conflict dintre Nord şi Sud.
  
Asasinul John Wilkes Booth, executat de armată la două săptămâni după asasinat, era un simpatizant al Sudului.

×
Subiecte în articol: presedintele american asasinat
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close