Antena 3 CNN Actualitate Un disident cubanez a vorbit despre relaţia lui Fidel Castro cu Nicolae Ceauşescu: "Erau buni prieteni"

Un disident cubanez a vorbit despre relaţia lui Fidel Castro cu Nicolae Ceauşescu: "Erau buni prieteni"

Un disident cubanez a vorbit despre relaţia lui Fidel Castro cu Nicolae Ceauşescu: "Erau buni prieteni"
Sursa foto: Fidel Castro si Nicolae Ceausescu
11 Feb 2009   •   08:47

Un disident cubanez, prezent la o conferinţă din Iaşi, a vorbit despre relaţia lui Fidel Castro cu Nicolae Ceauşescu şi a avut chiar şi câteva sfaturi pentru poporul român. Cubanezul a luptat alături de Fidel Castro în timpul revoluţiei împotriva generalului Batista. Acum, fostul revoluţionar critică regimul de la Havana.
În anii 50, Pedro Fuentes a făcut parte dintre revoluţionarii care au luptat alături de Castro împotriva dictaturii generalului Batista. Fuentes l-a cunoscut personal pe El Lider Maximo.
"Când l-am cunoscut pe Castro, de abia ieşise din închisoare, organiza Mişcarea din 26 iulie, voia să-i atragă pe oameni de partea lui", susţine acesta.
Fuentes a avut câteva lucruri de spus şi despre Nicolae Ceauşescu: "Cei doi au multe în comun. De altfel erau şi buni prieteni. Ambii voiau să pară independenţi de ruşi, ceea ce probabil că, în inimile lor, şi erau, dar amândoi erau administratori ineficienţi. De asemenea, ambii erau cruzi cu oamenii".
Pedro Fuentes consideră că Fidel Castro dispreţuieşte masele şi nu a făcut nimic pentru poporul cubanez. Dimpotrivă, a distrus ţara, transformând-o din una dintre cele mai bogate într-un stat la nivelul ţărilor subdezvoltate din America Latină.
"Lui Fidel Castro îi place să guverneze, să aibă puterea. Puterea este cea mai mare plăcere a lui", susţine Fuentes.
Fostul revoluţionar a avut şi un mesaj pentru poporul român: "Ceauşescu a fost împuşcat în 1989. Apoi o a doua linie a partidului comunist a dominat ţara până în 2004, când o coaliţie de partide a câştigat alegerile. De aproape cinci ani aţi început să dezvoltaţi un nou sens al libertăţii. (...) Cred că aveţi nevoie de schimbare!".
Pentru că s-a opus regimului castrist, cubanezul a fost aruncat în închisoare. După 16 ani a fost eliberat, iar acum locuieşte în Miami şi oferă expertiză gratuită foştilor deţinuţi politici şi altor membri ai comunităţii cubaneze.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Fidel Castro
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close