Antena 3 CNN Actualitate Un fost revoluţionar, împreună cu fiul său şi soţia, judecaţi pentru spălare de bani

Un fost revoluţionar, împreună cu fiul său şi soţia, judecaţi pentru spălare de bani

Un fost revoluţionar, împreună cu fiul său şi soţia, judecaţi pentru spălare de bani
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    20 Iun 2012   •   13:15

George Costin, fost secretar de stat pe problemele revoluţionarilor şi preşedinte al Asociaţiei Decembrie 1989 Metrou România, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru acuzaţiile de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, spălare de bani şi folosirea influenţei în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Mihai Bolocan - vicepreşedinte al asociaţiei şi preşedinte al Filialei Buzău, Aurel Postelnicu - secretar general al aceleiaşi asociaţii, Florentina şi George Ştefan Costin - soţia şi fiul lui George Costin, potrivit Agerpres.

Au mai fost trimişi în judecată Serafim Cotenescu, preşedinte al Asociaţiei 22 Decembrie Câmpulung Muscel, Gheorghe Bacoi, vicepreşedinte al aceleiaşi asociaţii, Marin Gheorghe Valentin Preda, inspector I în cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, Vasile Ciulinaru, conducător auto la Secretariat, Petre Sfârlează, avocat şi Anca Marin Lazăr.

Potrivit DNA, în perioada 2009 - 2011, George Costin, Mihai Bolocan, Gheorghe Bacoi, Aurel Postelnicu, Marin Gheorghe şi Vasile Ciulinaru au constituit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii direct sau indirect de beneficii financiare pentru membrii grupului.

Grupul a fost organizat în perioada în care persoanele deţinătoare de certificat de revoluţionar au solicitat preschimbarea acestui act şi pentru obţinerea adeverinţei în baza căreia urmau să beneficieze de indemnizaţiile conferite de lege.

Astfel, George Costin, în calitatea sa de preşedinte al asociaţiei, le-a impus membrilor să facă demersurile de preschimbare numai prin asociaţie şi nu în nume personal, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, avertizându-i că, în caz contrar, vor fi excluşi din asociaţie.

În acest fel, persoanele îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţii au fost determinate să încheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, după obţinerea drepturilor legale, să plătească asociaţiei anumite sume de bani şi anume: 12.000 lei şi 5% din suma totală încasată sau 15% din suma totală încasată cu titlu de indemnizaţie reparatorie începând cu anul 2004. În baza contractelor de reprezentare, membrii grupului şi-au însuşit suma de 9.453.390 lei.

Pentru a crea aparenţa că aceşti bani au fost dobândiţi legal, George Costin a încheiat în fals mai multe contracte de reprezentare a membrilor revoluţionari ai asociaţiei şi 54 de contracte de împrumut false în care a consemnat în mod eronat că asociaţia a împrumutat 53 de membri, clauzele din contractele de împrumut fiind neconforme cu realitatea. În acest demers, George Costin a fost sprijinit de fiul său, George Ştefan Costin.

La rândul său, Petre Sfârlează, cu ajutorul Marinei Lazăr Anca Marina, a întocmit în fals o factură fiscală reprezentând onorariul în sumă de 3.400.000 lei conform unui contract de asistenţă juridică a aceleiaşi asociaţii, care nu prevedea nicio sumă drept onorariu şi nici nu existau acte doveditoare a prestării serviciilor menţionate în factură.

Această factură, cât şi chitanţa din care rezulta că Petre Sfârlează ar fi primit această sumă de bani, au fost semnate şi de George Ştefan Costin.

Pe 28 februarie 2012, Tribunalul Argeş a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor George Costin, Mihai Bolocan şi Serafim Cotenescu pe un termen de 29 de zile, măsură ce a fost prelungită ulterior.





×
Subiecte în articol: fiu sotie arest spalare de bani
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close