Antena 3 CNN Actualitate Un spion costă pe fiecare român 100 euro/an

Un spion costă pe fiecare român 100 euro/an

Un spion costă pe fiecare român 100 euro/an
09 Mai 2007   •   12:11

Contribuabilii plătesc peste 14.500 de mii de miliarde lei pentru servicii de siguranţă naţională. Este dezvăluirea pe care jurnaliştii de la ?Ziua? o fac în ediţia de miercuri. Un agent secret, conform jurnaliştilor de la Ziua, îl costă pe fiecare român peste 100 de euro pe an. Comparativ, fiecare contribuabil din România cheltuie mai puţin pentru educaţia unui şcolar sau pentru un bolnav. Asta înseamnă că un angajat al serviciilor secrete ne costa cu 11% mai mult decât şcolarizarea unui copil. Conform statisticilor furnizate de SRI şi SIE institutiilor abilitate, interceptările ne-au costat în 2005 aproape opt mii de miliarde de lei noi, aproximativ de două ori cât bugetul alocat învăţământului.

Eficienţa procentuală a interceptărilor efectuate de serviciile secrete românesti este de 4,32 la sută, susţine ?Ziua?. Aceleaşi statistici relevă faptul că în urma interceptărilor a 5.500 de telefoane doar 238 de infractori au fost depistaţi. Pentru ascultarea telefoanelor unui infractor, SRI a cheltuit 3,4 milioane de euro. În legea Bugetului de Stat pe acest an, cheltuielile pentru apărare, ordine publică şi siguranţa naţională sunt de 14.620 miliarde lei, din care aproape nouă mii de miliarde reprezintă cheltuieli de personal, adică salarii.

Serviciile mai au şi alte venituri din afaceri derulate prin firme conspirate, banii cheltuiţi cu un angajat al serviciilor secrete poate ajunge la 7 milioane de lei de fiecare contribuabil per an. De asemenea, SRI are mai mulţi agenţi decât FBI. Conform unor surse neoficiale, SRI are 570 de ofiţeri pentru fiecare un milion de români, iar FBI are 40 de agenţi. ŞI SIE are 140 de ofiţeri spioni la milionul de locuitori, cu mult peste numărul ofiţerilor din serviciile secrete similare.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close