Antena 3 CNN Actualitate Unde mai putem parca gratuit în București începând de astăzi

Unde mai putem parca gratuit în București începând de astăzi

Bucureștenii nu vor mai putea parca în Capitală fără să plătească anticipat, începând din 15 august. Nerespectarea acestei reguli duce la amenzi de 200 de lei și blocarea mașinii.

Unde mai putem parca gratuit în București începând de astăzi
Sursa foto: Mediafax Foto / Alexandra Pandrea
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Aug 2022   •   11:12

Șoferii pot parca în continuare gratuit în centru pe parcările nemarcate, de la marginea bordurii, a explicat primarul general, Nicușor Dan, pe pagina de Facebook.

”Precizez, ca să nu persiste confuzia, că singurele modificări începând de marți vizează „parcări albastre”.

Nu vor exista modificări la „parcările albe”, parcări de reședință care țin de primăriile de sector și se supun altui regim, nici pentru locuri de parcare nemarcate (de exemplu parcările la marginea bordurii).

Scopul Primăriei Generale e să descongestioneze traficul în zona centrală și să redea pietonilor cât mai multe dintre trotuare”, a explicat Nicușor Dan.

Pe ce străzi începe Primăria Capitalei să aplice regulile

Primarul general și viceprimarul Stelian Bujduveanu a declarat că aplicarea măsurilor va începe de pe străzile de lângă Primăria Capitalei. Noutatea este că parcarea din jurul instituției, rezervată ani de zile numai pentru funcționarii care veneau cu mașina, este redată cetățenilor.

”Aplicarea regulamentului de parcare începe cu Primăria. Niciun angajat al primăriei (nici eu) nu va mai avea loc rezervat pe străzile din jur.

Începând de marți, toate locurile de parcare din jurul primăriei vor avea statut de „parcări albastre” și vor putea fi folosite, prin plata cu ora sau cu abonament, de oricine dorește”, a explicat Nicușor Dan.

”Din 15 August vom continua, stradă cu stradă, în toată zona centrală a Capitalei. Eliberăm trotuarele de mașini și montăm stâlpișori, creăm noi locuri de parcare.

Nu mai închidem ochii la cei care își lasă mașina pe trotuar, blochează străzi sau stații de autobuz sau parchează fără să plătească”, a scris și viceprimarul Stelian Bujduveanu pe pagina de Facebook.

Care este amenda pentru parcarea neregulamentară

Cei care vor parca totuși ilegal vor fi amendați sau li se va ridica mașina.

Potrivit Codului Rutier amenda pentru oprirea și staționarea regulamentară variază între 290 de lei și 725 de lei, plus două- trei puncte de penalizare.

Străzile unde taxa de parcare este 10 lei

Potrivit, HCGMB 517/17.09.2019, pentru zona zero, o oră de parcare costă 10 lei, pentru zona 1 - 5 lei, iar pentru zona 2 - 2,5 lei pe oră. Zona 2 este în afara inelului central, deci în afara cetrului orașului.

Tariful pentru zona 0 și pentru zona 1 se aplică pentru primele 2 ore de utilizare a locului deparcare, iar după expirarea acestei durate se va aplica măsura suprataxarii, cu un cuantum echivalent cu dublul tarifului orar, pentru fiecare oră de depășire.

Zona 0, unde tariful este de 10 lei/oră, este practic zona din jurul Pieței Universității, fiind delimitată de străzile: Piața Rosetti, str. Tudor Arghezi, str.Dimitrie Gerota, str. JL Calderon, str. CA Rosetti, bd. Nicolae Bălcescu, str. Ion Câmpineanu, Calea Victoriei, Splaiul Independenței, str. Halelor, Piața Unirii, bd. Unirii, bd. Mircea Vodă, str. Matei Basarab, bd. Hristo Botev.

Prețurile abonamentelor pentru persoane fizice

  • Zona zero: abonament de o zi (07.00 - 23.00) - 75 lei/zi. Abonament pentru o săptămână - 300 lei. Abonament pentru o lună - 1.050 lei. Abonament pe semestru - 5.250 lei. Abonament pe an- 9.450 lei.
  • Zona 1: abonamente de o zi - 38 lei, 150 lei/săptămână, 525 lei/lună, 2.625 lei/semestru și 4.725 lei/an
  • Zona 2: abonamente de o zi - 15 lei, 60 lei/săptămână, 210 lei/lună, 1.050 lei/semestru și 1.890 lei/an.

Cei care au abonamente pentru zona zero pot utiliza şi locurile de parcare din zonele 1 şi 2, iar cei care au abonamente în zona 1 pot folosi şi locurile de parcare din zona 2.

×
Subiecte în articol: parcare București gratuit
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close