Antena 3 CNN Actualitate Vicioşii se dovedesc profitabili pentru stat

Vicioşii se dovedesc profitabili pentru stat

Vicioşii se dovedesc profitabili pentru stat
30 Apr 2007   •   17:04

În România, viciile sunt profitabile pentru stat. Aceasta este descoperirea făcută de jurnaliştii de la ?Adevărul? care scriu că fumătorii şi dependenţii de alcool aduc anual la buget un miliard de euro. Companiile din domeniu plătesc accize de aproape 280 milioane de euro, în fiecare an. Iar potrivit unor calcule estimative, sistemul sanitar cheltuieşte anual peste 670 milioane de euro pentru tratarea bolilor legate de aceste vicii.

Românii cheltuiesc mai mulţi bani pe ţigări şi bere decât pentru mâncare. Cel puţin aceasta este concluzia ziarului ?Adevărul? la studiul făcut despre cei dependenţi. În spitalele din România sunt un milion de bolnavi care suferă de afecţiuni pulmonare cronice. Anual, într-un judeţ sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar în medie 325 de persoane, ceea ce înseamnă că sunt identificate peste 11.000 de noi cazuri.

Costurile totale suportate nu pot fi însă contabilizate, întrucât tratamentul aferent diferă în funcţie de stadiul bolii. Şi spitalele de psihiatrie au locurile ocupate de dependenţii de alcool. Tratamentul pentru un astfel de bolnav se ridică la 1.000 de lei. Spre deosebire de România, în majoritatea ţărilor din Europa cheltuielile cu tratarea bolilor provocate de tutun şi alcool sunt mai mari decât sumele încasate la buget.

Antena 3

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close