Antena 3 CNN Actualitate Visul american rezistă pe MySpace. Oamenii de rând din SUA nu par afectaţi de criza financiară

Visul american rezistă pe MySpace. Oamenii de rând din SUA nu par afectaţi de criza financiară

Visul american rezistă pe MySpace. Oamenii de rând din SUA nu par afectaţi de criza financiară
27 Oct 2008   •   22:53
EXCLUSIV ANTENA3.RO. Căderi spectaculoase pe burse, divorţuri şi sinucideri în rândul brokerilor de pe Wall Street, falimente şi pierderi de sume ameţitoare. Criza financiară a lovit America chiar în inima sa. Cu toate acestea, oamenii obişnuiţi din SUA par să nu perceapă impasul în care se află economia americană, la adevaratele sale cote. Îşi continuă viaţa exact aşa cum o făceau şi până acum, cu micile plăceri sau neajunsuri de zi cu zi. Să fie efectele crizei prea subtile pentru un popor despre care s-a spus adesea că este foarte uşor de manipulat? Sau sunt, de fapt, americanii de rând un barometru mult mai exact al stării de fapt, dovedindu-ne că se exagerează zilnic atunci când se vorbeşte de criza financiară mondială şi efectele ei? Antena3.ro a intervievat pe siteul de socializare MySpace câţiva americani obişnuiţi şi a aflat părerile lor despre criza financiară din SUA.
Întrebaţi ce ştiu despre această criză şi ce părere au despre iniţiativa administraţiei Bush de a salva băncile neperformante printr-o infuzie de capital din rezervele federale, de peste 700 de miliarde de dolari, majoritatea celor cu care am vorbit spun că nu ştiu prea multe despre asta. Sunt însă siguri că dacă ?aşa s-a decis în Congres, este bine?. La fel de siguri sunt de faptul că următoarea administraţie va gestiona mai bine situaţia.
Facem tot ceea ce făceam şi înainte
Debbie şi Jim Michta locuiesc în East Marion, Long Island, la aproximativ 60-70 de kilometri de New York. Cuplul are doi copii mari şi îşi câştigă existenţa dintr-o mini fabrică de ciocolată. ?The Candyman? se numeşte magazinul de dulciuri al celor doi, fiind cunoscut în întreg orăşelul. Întrebaţi ce efecte a avut asupra afacerii lor criza financiară, cei doi au răspuns că nu au văzut schimbări prea mari. ?Oamenii continuă să cumpere bomboane. Este un lucru cu care s-au obişnuit. ? spune Jim. ?Nu am fost nevoiţi să concediem angajaţii. Oricum aveam doar trei ajutoare? mai spune el. Nici prietenii sau rudele lor nu şi-au pierdut slujbele în ultimele luni, datorită crizei financiare şi îşi permit în continuare să facă tot ceea ce făceau înainte. Poate că există totuşi o stare de nervozitate şi se discută destul de mult despre criza care a lovit economia americană, însă soţii Michta spun că nu au resimţit încă efectele ei.
Tot de pe coasta de est este şi Julian Morris, din Philladelphia. Julian are 34 de ani şi este farmacist. Lucrează împreună cu tatăl său care are aceeaşi profesie. S-a căsătorit în urmă cu doi ani, iar soţia sa aşteaptă un copil. Îşi doreşte să călătorească în America de Sud şi spune că planurile nu i-au fost afectate de criza care a lovit economia Statelor Unite. Are o ipotecă şi îşi permite să plătească rata la bancă în continuare. Mai mult, anul acesta şi-a schimbat şi maşina, cu una mai mare, de familie.
Vor exista mereu în SUA oameni care au mai mulţi bani decât ceilalţi
Caroline Alarcon este o americancă de origine ecuadoriană şi locuieşte în New York. Studiază artele şi în paralel lucrează ca şi consilier pentru copiii de la o şcoală. Spune că viaţa ei nu s-a schimbat deloc de când a început criza financiară şi face aceleaşi lucruri pe care le făcea şi înainte. ?Probabil pentru că lucrez la o şcoală, salariul îmi este garantat pentru că banii sunt deja acolo.? spune Caroline. Întrebată dacă vreunul dintre prietenii ei şi-a pierdut slujba în ultima vreme, tânăra spune că nu, însă adaugă...încă. Recunoaşte că se vorbeşte destul de mult despre criză şi că unii spun că va fi ?la fel de rău ca pe vremea Marii Depresiuni?, însă ea nu crede că se va întâmpla asta. Motivul? ?Oamenii noului preşedinte vor fi destul de inteligenţi pentru a rezolva situaţia actuală.? Caroline votează cu Obama, pentru că, în opinia ei, McCain este o altă versiune a lui Bush, care a dus SUA în această stare. În concluzie, tânăra este liniştită. Nu s-a gândit niciun moment să se mute din State. Consideră că această criză nu o va afecta şi că, oricum ?întotdeauna vor fi oameni care vor avea mai mulţi bani decât alţii.?
O situaţie mai aparte o are Joshua Mitchell, de 28 de ani, din Atlanta, Georgia. Tânărul lucra la un restaurant italienesc din centrul oraşului şi a fost concediat în urmă cu câteva luni. El nu leagă însă această concediere de criza financiară, recunoscând că nu îşi dădea interesul foarte mult la locul de muncă. Chiar dacă acum îi este mai greu să plătească chiria şi a fost nevoit să se mute împreună cu doi străini pentru a împărţi costurile, americanul consideră că acesta a fost un semn pentru ca el să îşi urmeze visul din copilărie: să devină muzician.
Inconştienţă sau realism?
Superficiali sau doar ancoraţi în realitate? Americanii de rând nu par să se isterizeze în faţa prognozelor sumbre vehiculate zilnic de media din întreaga lume. Să fie criza financiară o bombă cu ceas care va exploda mai târziu şi puţini sunt cei care îi anticipează efectele în viaţa de zi cu zi?
Pe de altă parte, şi în România prognozele economice sunt departe de a fi favorabile, leul se chinuie să supravieţuiască luptei cu valutele iar politicienii par să nu mai ţină cont de nimic în goana după voturile din noiembrie. Şi totuşi românii obişnuiţi se trezesc în fiecare dimineţă şi merg la muncă, în traficul cu care deja ne-am obişnuit, ies în oraş, la mall sau la film şi fac lucrurile pe care le făceau şi până acum.
Aţi observat efectele crizei financiare în viaţa voastră de zi cu zi? Trimiteţi-ne poveştile voastre pe [email protected]..
Magda Bucur, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica SUA
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close