Antena 3 CNN Actualitate O nouă zi de sărbătoare pentru România. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

O nouă zi de sărbătoare pentru România. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea

Legea prin care ziua de 10 mai va fi sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenței Naționale a României a fost promulgată, joi, de către Președintele Klaus Iohannis.

O nouă zi de sărbătoare pentru România. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Iul 2021   •   11:43

Ziua de 10 mai va fi considerată ca zi de sărbătoare națională, lucrătoare. La data de 10 mai 1866, Carol I a fost proclamat Domnitor al României.

La 10 mai 1881, a fost proclamat regatul. Tot în data de 10 mai s-a realizat și proclamarea Independenţei de Stat a României.

Legea nr.189/2021 a fost adoptată pe 9 iunie de către Camera Deputaţilor, cu 166 de voturi ”pentru”, 5 voturi ”contra” şi 92 de abţineri. 

Legea a stârnit discuții în Parlamentul României

„Azi suntem puşi în situaţia de a vota un proiect care doreşte a restabili adevărul istoric, un adevăr istoric asupra căruia s-au făcut foarte multe discuţii în ultimii ani, un adevăr istoric care spune că România este singura ţară europeană care a fost pusă în situaţia de a-şi putea declara independenţa, fiind singura ţară care nu-şi serbează independenţa. Un vot unanim ar fi deosebit de important”, afirmă Gigel Ştirbu, când legea încă era în Parlament.

Gigel Ştirbu a primit critici dure din partea Partidului Social Democrat care a susținut ziua de 9 mai ca  Ziua Independenței Naționale a României.

”Părerea Academiei Române se spune în Tratatul de Istorie Naţională, nu în scrisori date la cafea pe sub masă unor neaveniţi, care habar nu au. Nu au citit în viaţa lor un document istoric şi vin să ne spună un adevăr istoric”, a spus Adrian Solomon, deputat PSD.

×
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close