Antena 3 CNN Politică Ce nu s-a văzut la televizor de la moțiunea de cenzură care a prăbușit Guvernul Dăncilă

Ce nu s-a văzut la televizor de la moțiunea de cenzură care a prăbușit Guvernul Dăncilă

La patru luni și jumătate după condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare și după pierderea alegerilor europarlamentare, abandonat de ALDE și trădat de o parte dintre pesediști, guvernul Dăncilă s-a prăbușit joi în Parlament sub asaltul Opoziției și al președintelui Klaus Iohannis. O cădere la doar câteva voturi diferență, după o săptămână întreagă de jocuri de culise, de demisii și răzgândiri, de acuzații de cumpărare de voturi și promisiuni fără număr.

Viorica Dăncilă a venit în Parlament neagră de supărare în Parlament. La propriu și la figurat, dar cu nelipsita-i broșă. Și în discursul său dinaintea votului, nu a iertat pe nimeni: nici pe Iohannis, nici pe Călin (Popescu Tăriceanu, aliatul de până mai ieri), nici pe cel ce-i fusese șef și coleg de partid, pe Victor Ponta, și cu atât mai puțin pe liderii PNL și USR pe care i-a desființat cu două vorbe: "amatori și iresponsabili".

Într-un colț al sălii, vechii și noi aliați din USL, Ponta și Tăriceanu, îi numărau minutele "Vioricăi". În bănci, pesediștii numărau și ei, mai ales că zvonuri privind noi trădări începuseră să circule încă de dimineață. Moțiunea se joacă!

DIn tensiunea momentelor nu a lipsit nici Divinitatea. "Probabil că doamna Dăncilă, dacă nu trece moţiunea, va trebui să facă o minune biblică, cu peştii şi cu pâinile care s-au înmulţit, şi o să avem un Guvern cu 100 de miniştri, iar Apostolul Mihai vă va jura că doamna Dăncilă este o rudă din Videle a Mântuitorului şi poate să facă 100 de miniştri", a spus Ponta de la microfon. Momente în care premierul Dăncilă și-a făcut cruce.

Încă puțin și în sală era chemat și-un preot: "Cred că azi avem datoria să îngropăm un mort". Undeva, pe-o latură, Andreea Cozma vorbește cu Florin Iordache. Ministrul “altă întrebare” încă zâmbește. 

Rând pe rând, liderii Puterii și ai Opoziției "își fac numărul". La câteva scaune de premier, ministrul Apărării, Gabriel Leș, găsește puterea să scoată un zâmbet. E cam singurul de la toată masa: Sorina Pintea e împietrită, Bogdan Matei (de la Tineret și Sport) privește în gol. Doar șeful de la Finanțe, Eugen Teodorovici, îi mai șoptește câte ceva premierului. 

Între timp, prezidențiabilul USR, Dan Barna, nu găsește o figură de stil mai bună și spune că Parlamentul își dă BAC-ul la moțiune, iar Lia Olguța Vasilescu îi răspunde prompt: "Dl Barna ne-a vorbit despre Bacalaureat, dar deocamdată n-a trecut de gimnaziu, că ar fi știut că poezia ”Munții noștri” e scrisă de Octavian Goga". În primele bănci, doi parlamentari își fac un selfie.

Încă un schimb amabil de replici între foștii aliați Tăriceanu-Dăncilă, câteva amenințări subtile -  "Dacă m-aş fi apucat eu să dau din casă cum se spune, fii convinsă că aveam argumente de zece ori mai tari decât cei de la PNL sau de la USR, dar n-am vrut să fac acest lucru" - și se trece la acțiune. Adică la vot. Acolo unde, Olguța Vasilescu supraveghează atent totul. În spatele ei, parlamentarii Opoziției votează la vedere, dar nu la ei sunt emoțiile, ci la cei ai PSD. Fiecare urnă, fiecare bilă e monitorizată, iar "trădăriile" sunt răsplătite cu aplauze. Alina Gorghiu face și ea poze. 

Urnele sunt scoase din sală, pentru numărătoare, o parte dintre pesediști se strâng în jurul lui Dăncilă, care așteaptă în picioare rezultatele. Totul se termină. Guvernul se prăbușește, Dăncilă iese înfrântă din sală și asaltată de jurnaliști anunță că rămâne candidatul PSD la președinție. Sâmbătă are lansare. Ludovic Orban apare și el din birouri și spune că este candidatul PNL la funcția de premier. Din Parlament, mingea se mută la Cotroceni, acolo unde Iohannis o aștepta de mult. 

 

Subiecte în articol: motiune de cenzura Klaus Iohannis
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"