Antena 3 CNN Coronavirus Alexandru Rafila, despre noile restricții din România: "Cozile s-au mutat de la magazine la benzinării"

Alexandru Rafila, despre noile restricții din România: "Cozile s-au mutat de la magazine la benzinării"

Închiderea magazinelor mai devreme, în zonele cu o incidență mare a cazurilor de COVID-19 nu a făcut altceva decât să producă și mai multă aglomerație, este de părere profesorul Alexandru Rafila. 

Alexandru Rafila, despre noile restricții din România: "Cozile s-au mutat de la magazine la benzinării"
Sursa foto: Hepta
de Maria Zărnescu    |    05 Apr 2021   •   16:42

Medicul susține că după ce magazinele se închid, oamenii și cozile se mută în benzinării. Mai mult decât atât, în cazul în care incidența ar crește în București, iar măsurile s-ar aplica în fiecare zi a săptămânii, cozile ar urma să crească și mai mult în benzinării, având în vedere că oamenii vor fi nevoiți să își facă cumpărăturile într-un interval orar și mai mic.

"Eu cred că nu a fost o decizie bună. Puteau să facă lucrul ăsta, ca magazinele să se închidă cu jumătate de oră înainte de ora limită de circulație, cred că era suficient. Aglomerația, de multe ori, e generată de neliniște. Cozile s-au mutat de la magazine la benzinării. Benzinăriile ar trebui să vândă mai puțin alimente, s-au adaptat.

Nu am făcut nimic decât să mutăm aglomerația și să concentrăm oamenii într-un anumit interval orar. Dacă lucrul acesta se întâmplă în toate zilele săptămânii, dacă crește incidența în București, atunci aglomerația va fi mult mai mare în acest interval orar", a spus Alexandru Rafila, la DigiFM.

Profesorul Alexandru Rafila este de părere că populația nu mai are încredere în măsuri, iar astfel nu mai există un parteneriat între cetățeni și autorități.

"Probabil că această analiză referitoare la fluxurile de persoane pe ore trebuia făcută întâi, apoi să se ia decizia. Chestiunea asta creează neîncredere din partea publicului și, în loc să discutăm despre un parteneriat între populație și autorități, discutăm de două tabere opuse și atunci și scopurile de sănătate publică sunt mai greu de atins în cazul în care oamenii sunt ostili unei anumite măsuri", a adăugat Alexandru Rafila.

PSD a contestat la Curtea de Apel București, hotărârea de Guvern prin care au fost redus programul magazinelor, ca măsură de combatere a pandemiei. Partidul Social Democrat este de părere că decizia "are un impact cu efecte devastatoare atât asupra mediului de afaceri, cât și asupra societății în ansamblul ei".

Reamintim că în localitățile în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 depășește 4 la mia de locuitori, magazinele se închid la ora 18.00, iar circulația persoanelor este restricționată în intervalul 05.00 - 20.00, în timpul weekendului.

În cazul localităților în care rata de infectare depășește 7.5 la mia de locuitori, restricțiile de mai sus se vor aplica în toate zilele săptămânii. 
 

×
Subiecte în articol: restricţii magazine masuri
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close