Antena 3 CNN Coronavirus Cazurile severe de COVID dau tulburări cognitive echivalente cu îmbătrânirea cu 20 de ani

Cazurile severe de COVID dau tulburări cognitive echivalente cu îmbătrânirea cu 20 de ani

Cazurile severe de COVID cauzează tulburări cognitive echivalente cu îmbătrânirea cu 20 de ani.

Cazurile severe de COVID dau tulburări cognitive echivalente cu îmbătrânirea cu 20 de ani
Sursa foto: Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Andreea Cigolea    |    04 Mai 2022   •   09:53

”Este foarte posibil ca unele dintre aceste persoane să nu se mai recupereze niciodată pe deplin”, a avertizat un profesor din Cambridge. Potrivit acestuia, aproximativ 400.000 de persoane din Marea Britanie ar putea fi afectate.

Pacienții care depășesc infecțiile severe cu COVID suferă de aceeași deteriorare cognitivă prin care trec în general oamenii între 50 și 70 de ani, a constatat noul studiu.

Acest lucru este echivalentul pierderii a 10 puncte de IQ, potrivit echipei de oameni de știință de la Universitatea din Cambridge și Imperial College din Londra.

Descoperirile lor sugerează că efectele infecției cu coronavirus sunt încă detectabile la mai mult de șase luni după boală, că recuperarea cognitivă este, în cel mai bun caz, treptată și că poate avea impact chiar și asupra persoanelor care au avut doar cazuri ușoare.

Există tot mai multe dovezi că COVID-19 provoacă probleme cognitive și de sănătate mintală de durată, pacienții recuperați prezentând încă simptome la câteva luni după infectare.

Pierdere a 10 puncte de IQ în urma unei forme grave de COVID

Simptomele pe care aceștia le raportează includ „oboseală”, „ceață cerebrală”, probleme de reamintire a cuvintelor, tulburări de somn, anxietate și chiar tulburare de stres posttraumatic (PTSD), spun cercetătorii.

Un studiu anterior realizat în Marea Britanie a constatat că aproximativ una din șapte persoane a raportat că are simptome care includ dificultăți cognitive la 12 săptămâni după un test pozitiv.

”Persoanele au fost supuse unor teste cognitive computerizate detaliate la o medie de șase luni după boala lor acută, folosind platforma Cognitron, care măsoară diferite aspecte ale facultăților mentale, cum ar fi memoria, atenția și raționamentul”, au declarat cercetătorii. Rezultatele au fost comparate cu cele ale unui grup de control.

”Prin compararea pacienților cu 66.008 membri ai publicului larg, cercetătorii estimează că amploarea pierderii cognitive este similară, în medie, cu cea suferită în urma îmbătrânirii cu 20 de ani, între 50 și 70 de ani, și că aceasta este echivalentă cu pierderea a 10 puncte de IQ”, au spus ei.

”Deteriorarea cognitivă este comună unei game largi de afecțiuni neurologice, inclusiv demența, și chiar și îmbătrânirea de rutină, dar tiparele pe care le-am observat - „amprenta” cognitivă a COVID-19 - era distinctă de toate acestea.

Am urmărit unii pacienți până la zece luni după infecția lor acută, astfel încât am putut observa o îmbunătățire foarte lentă. Deși acest lucru nu a fost semnificativ din punct de vedere statistic, cel puțin se îndreaptă în direcția corectă, dar este foarte posibil ca unele dintre aceste persoane să nu se recupereze niciodată complet”, a declarat profesorul David Menon de la Universitatea din Cambridge, autorul principal al studiului.

×
Subiecte în articol: COVID-19 coronavirus
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close