China interzice intrarea în ţară a echipei OMS care studiază originea COVID-19

de Adrian Iclozan    |    06 Ian 2021   •   09:49
China interzice intrarea în ţară a echipei OMS care studiază originea COVID-19

Autorităţile chineze au blocat intrarea în ţară a membrilor unei echipe a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care studiază originea coronavirusului.

Anunţul a fost făcut de OMS. Potrivit directorului general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, doi membri ai echipei de cercetare care urmau să ajungă în oraşul chinez Wuhan - considerat a fi punctul din care s-a răspândit pandemeia - au fost informaţi că nu li s-a aprobat intrarea în țară.

"Am primit asigurări că autorităţile chineze accelerează procesul intern în vederea unei desfăşurări (a echipei internaţionale) cât mai timpurii cu putinţă", a declarat directorul OMS, adăugând că ţinut legătura cu oficiali de rang înalt de la Beiing pentru a sublinia că "misiunea de investigaţie este prioritară pentru OMS".

Un alt oficial OMS a spus că un membru al echipei s-a întors acasă iar celălalt aștepta în tranzit într-o țară terță. Oficialul şi-a exprimat speranţa că "problema logistică și birocratică" va putea fi rezolvată cu bună credință în următoarele ore.

OMS a făcut timp de luni de zile demersursi pentru a trimite o echipă de 10 experţi internaţionali pentru a stabili originea animală a pandemiei de coronavirus şi modalitatea exactă în care virusul a traversat bariera între specii şi a devenit periculos pentru oameni.

Potrivit unui anunţ făcut luna trecută, investigaţia urma să înceapă în ianuarie 2021.

Parteneri
x close