Antena 3 CNN Coronavirus Complicațiile cardiace pe care le poate provoca COVID-19

Complicațiile cardiace pe care le poate provoca COVID-19

Pacienții cu boli cardiovasculare dezvoltă forme mai grave de COVID-19. Miocardita este una dintre complicații.

Complicațiile cardiace pe care le poate provoca COVID-19
Sursa foto: Hepta
de Gabriel Dano    |    09 Iun 2021   •   20:21

Este deja știut faptul că persoanele vulnerabile, cu posibilitatea de a dezvolta o formă mai gravă de boală sunt persoanele peste 60 de ani și cele cu comorbidități asociate: boli cardiovasculare, diabet, obezitate, boli respiratorii cronice, cancer.

Potrivit statisticilor, leziunea cardiacă este cea mai răspândită afecțiune cardiacă în rândul pacienților infectați cu acest virus.

"Pacienții spitalizați cu COVID-19 dezvoltă sindroame cardiovasculare acute în asociere cu complicațiile respiratorii și sistemice cunoscute, care se pot manifesta printr-o varietate de prezentări clinice. Cel mai des întâlnit scenariu este acela al injuriei cardiace acute cu cardiomiopatie, aritmii ventriculare și instabilitate hemodinamică, în absența bolii coronariene obstructive.

Cauza injuriei miocardice nu este cunoscută, dar ipotezele se referă la posibila asociere cu miocardita, injuria microvasculară, injuria mediată de citokine sau cardiomiopatia de stres, secundară infecției. Diferențierea dintre etiologia cardiacă și cea pulmonară a simptomelor poate fi dificilă și cu atât mai dificilă în situația în care afectarea pulmonară coexistă cu afectarea cardiacă, iar simptomul comun este dispneea.

Sindroamele cardiovasculare acute asociate COVID-19 pot fi consecința sindroamelor coronariene acute, ischemiei, injuriei microvasculare ischemice, injuriei secundare furtunii citokinice sau miocarditei:

    sindrom coronarian acut cu supradenivelare ST (STEMI)
    sindrom coronarian acut fără supradenivelare de segment ST (NSTEMI)
    injurie miocardică acută în absența bolii coronariene obstructive (miocardită, cardiomiopatie de stres, inflamație sistemică)
    aritmii ventriculare maligne (disfuncție ventriculară, inflamație sau secundare tratamentului specific COVID-19)
    insuficiență cardiacă cu/fără șoc cardiogen
    complicații tromboembolice (tromboză venoasă profundă, trombembolism pulmonar)
    pericardită lichidiană

Considerând multiplele cauze care pot genera simptomatologia și crește valorile markerilor de injurie miocardică acută care pot reflecta atât existența patologiei cardiovasculare preexistente, precum și starea critică a pacientului, răspunsul inflamator sau coagulopatia asociată infecției COVID-19, viziunea cardiologului ar trebui să fie integrativă, iar rolul cardiologului devine astfel crucial în abordarea pacientului cu COVID-19 și în selecția pacienților care necesită proceduri în urgență.
Miocardita la pacienții cu forme severe de COVID-19", a explicat dr. Octavian Zară, pentru CSID.

Potrivit medicului, pe lângă complicaţiile trombotice arteriale şi venoase, ce se prezintă ca sindroame coronariene acute şi tromboembolisme venoase, cele mai frecvente complicaţii cardiace includ aritmiile (fibrilaţia atrială, dereglările de conducere, tahicardia ventriculară şi fibrilaţia ventriculară), miocardita și insuficienţa cardiacă.

 

×
Subiecte în articol: COVID-19
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close