Antena 3 CNN Coronavirus Virusolog german: COVID-19 NU este sfârșitul. "A devenit prea politizat, iar teama de virus e irațională"

Virusolog german: COVID-19 NU este sfârșitul. "A devenit prea politizat, iar teama de virus e irațională"

Hendrik Streeck este directorul Institutului Virusologic din cadrul Spitalului Universitar din Bonn (Germania) și a făcut mai multe comentarii surprinzătoare cu privire la felul în care pandemia de coronavirus este gestionată în țara sa.

Virusolog german: COVID-19 NU este sfârșitul. "A devenit prea politizat, iar teama de virus e irațională"
de Adrian Iclozan    |    07 Oct 2020   •   20:55

"Ne confruntăm cu un pericol serios, dar nu trebuie să dramatizăm exagerat acest lucru", a spus Streek în marja unui forum desfășurat la Hamburg.

Potrivit specialistului, "există prea multă frică" în Germania, în contextul efortului anti-pandemic, însă în prezent riscul reprezentat de COVID-19 este ușor de calculat și nu mai justifică o politică de restricții exagerată.

El a indicat că rata actuală a mortalității în Germania este "perfect normală" iar letalitatea noului coronavirus este mult mai mică decât se suspecta astă primăvară.

"Virusul este mortal pentru puțină lume, exact ca mulți alți viruși", apreciază el, aducând argumente suplimentare pentru a trata "mai curajos" situația: transmisia prin intermediul obiectelor este aproape inexistentă, mulți dintre infectați nu prezintă niciun fel de simptome, doar 5% dintre persoanele care au contractat virusul au nevoie de îngrijiri medicale și mult mai puțini ajung la terapie intensivă.

COVID-19 nu este sfârșitul

Virusologul german a invocat rata mortalității, de 0,37% sau chiar mai puțin, în cazul COVID-19.

Alte studii, realizate asupra situației din Manaus, Brazilia, țară grav afectată, arată o rată a deceselor de doar 0,28%.

"E un virus mult mai periculos decât virusurile din valurile gripale, dar nu ne va aduce sfârșitul. Teama de coronavirus este adesea irațională. Mult prea frecvent cele mai mici riscuri secundare devin teme majore în politică și în presă. Virusul a fost politizat prea mult, deși nu ar fi trebuit să se întâmple asta", crede Hendrik Streek. 

Specialistul german arată că preocuparea principală nu mai trebuie să fie numărul de infectări, ci efectele concrete ale epidemiei, precum numărul de pacienți tratați în ambulator și gradul de utilizare a paturilor de la terapie intensivă. 

Viața nu poate fi pusă pe pauză printr-o apăsare pe buton

Hendrik Streek critică și părerile preconcepute legate de eficiența măsurilor anti-COVID. 

"Nu putem să punem viața pe pauză printr-o apăsare de buton și să credem că apoi se va termina cu virusul", susține el.

Potrivit acestuia, oamenii vor trebui să învețe să coabiteze cu COVID-19, pentru că după valul 1, vor veni valurile 2, 3 etc, iar virusul va continua să existe timp de decenii.

"Chiar și cu un vaccin, există un singur caz în istoria umanității în care un virus a fost eradicat - virusului variolei", a concluzionat Hendrik Streek.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close