Antena 3 CNN Coronavirus Toate restricţiile împotriva COVID au fost ridicate | Oamenii nu mai sunt obligaţi să poarte măşti sau să prezinte certificatul de vaccinare, în Danemarca

Toate restricţiile împotriva COVID au fost ridicate | Oamenii nu mai sunt obligaţi să poarte măşti sau să prezinte certificatul de vaccinare, în Danemarca

Danemarca devine, de astăzi, prima ţară din Uniunea Europeană care va ridica toate restricţiile anti-Covid. Aceeaşi decizie a fost luată şi în Finlanda, în ciuda numărului record de noi infectări.

Toate restricţiile împotriva COVID au fost ridicate | Oamenii nu mai sunt obligaţi să poarte măşti sau să prezinte certificatul de vaccinare, în Danemarca
Sursa foto: Hepta | Zuma Press / Martin Pope
de Alin Tarnovschi    |    01 Feb 2022   •   13:53

În ciuda numărului record de cazuri, autorităţile din Danemarca se bazează pe ratele mari de vaccinare. Valul de Omicron este considerat inofensiv.

Ţara scandinavă renunţă la măşti, certificate verzi şi limitarea orelor pentru industria ospitalităţii. Cluburile de noapte se vor redeschide fără limită de persoane.

Totuşi, rămân în vigoare restricţiile la graniţă pentru călătorii nevaccinaţi care sosesc din ţări non-Schengen. Peste 60% dintre danezi au făcut a treia doză, fiind peste media europeana care se află undeva la sub 45%.

În ultima săptămână, Danemarca a înregistrat între 33.000 şi 47.000 de infectări zilnice, însă internările în spitale au fost mult mai mici decât în valurile precedente ale bolii.

„Întrucât Omicron nu este o boală gravă pentru cei vaccinaţi, credem că este rezonabil să ridicăm restricţiile”, a declarat epidemiologul Lone Simonsen. Într-un sondaj publicat luni de cotidianul Politiken, 64% dintre danezii chestionaţi au răspuns că au încredere în politica guvernului privind gestionarea pandemiei.

Surpriză în ședința PNL! Se cere ridicarea tuturor restricțiilor din pandemie

Finlanda ridică toate restricţiile împotriva COVID în această lună

Toate restricţiile legate de coronavirus urmează să fie ridicate în Finlanda în februarie, momentul exact urmând a fi stabilit în această săptămână, a anunţat prim-ministrul Sanna Marin. 

Marin a precizat că guvernul ei condus de social-democraţi se va reuni miercuri pentru a elabora un plan de anulare a regulilor, potrivit televiziunii naţionale YLE.

Unele măsuri urmează deja să fie relaxate. De exemplu, începând de astăzi, restaurantele îşi vor putea prelungi programul până la ora 21.00 şi servi alcool până la 20.00.

Controalele la frontieră cu alte ţări din UE şi Schengen vor fi de asemenea ridicate de azi. Acestea au fost introduse în decembrie pentru a încetini răspândirea variantei foarte contagioase Omicron.

Guvernul a declarat că vaccinurile şi-au dovedit eficacitatea prevenind spitalizările în masă pe măsură ce varianta Omicron s-a răspândit în Finlanda, ceea ce înseamnă că ţara este într-o poziţie bună pentru a ridica în sfârşit toate restricţiile.

OMS recomandă guvernelor să renunţe la restricţiile de călătorie şi la certificatul verde

După doi ani de pandemie, OMS anunţă că aceste măsuri duc la crize economice şi la un stres nejustificat.

De data aceasta, cei de la OMS recomandă într-un mesaj, ca acest certificat verde, dovada vaccinării, să nu mai fie o obligativitate cerută de ale ţări membre UE sau din afara UE, pentru că provoacă un stres social.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă "ridicarea sau relaxarea interdicţiilor legate de călătorii, pentru că acestea nu oferă o valoare adăugată şi contribuie în continuare la stresul social şi economic trăit de state". 

Măsurile legate de călătorii (măşti, testare, izolare/carantină, vaccinare) ar trebui să se bazeze pe evaluările riscurilor şi trebuie să se evite o povară financiară pe umerii celor care călătoresc, mai spun cei de la OMS.

În plus, OMS mai spune că sunt ţări care nu au avut până acum acces la vaccin aşa cum au avut, de pildă, alte state care au avut chiar şi mai multe tipuri de ser.

Inclusiv în ţara noastră este o discuţie pe aceasta temă, dacă acest certificat să fie obligatoriu la mall sau la ieşirea din vamă.

×
Subiecte în articol: Danemarca Finlanda coronavirus COVID-19
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close