Antena 3 Coronavirus Autoizolare în vreme de coronavirus. Ghid de supravieţuire: ce trebuie să ai în casă pentru a rămâne sănătos şi fericit

Autoizolare în vreme de coronavirus. Ghid de supravieţuire: ce trebuie să ai în casă pentru a rămâne sănătos şi fericit

de M.Z.    |    17 Mar 2020   •   15:08
Autoizolare în vreme de coronavirus. Ghid de supravieţuire: ce trebuie să ai în casă pentru a rămâne sănătos şi fericit
Sursa foto: Pixabay

Să trăim în casă autoizolaţi sau în carantină, pe timpul pandemiei de coronavirus, nu este lucru uşor. 

Specialiştii ne recomandă în primul rând să nu ne panicăm, dar şi să avem mese bogate în proteine şi alimente cu vitaminele B, C şi D, să ne hidratăm, să facem puţin sport şi să avem medicamente de bază precum paracetamolul.


NUTRIŢIE

O dietă echilibrată e vitală pentru sănătate – în special în cazul oamenilor în vârstă, care ies rar din casă şi au nevoie de minerale şi vitamine. Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem masa musculară şi acumulăm grăsime. Iar studiile arată că aceste procese se accelerează dacă suntem inactivi. De aceea, avem nevoie de proteine la micul dejun, prânz şi cină.

Însă organismului îi trebuie şi activitate fizică pentru a transforma proteinele în muşchi.

SUPLIMENTE

Odată cu înaintarea în vârstă, pielea produce tot mai greu vitamina D în prezenţa soarelui. Oamenii care ies rar la soare au nevoie de un surplus de vitamina D, care e vitală pentru oase şi dinţi sănătoşi. 

În lipsa legumelor şi fructelor proaspete şi cele îngheţate sunt o sursă bună de vitamina C. Nivelul scăzut de vitamina B12 a fost corelat cu un risc mare de atac cerebral şi demenţă. O sursă bună de vitamina B12 sunt legume precum spanacul şi brocoli, chiar şi congelate.

HIDRATARE

Recomandarea pentru adulţi e să consume 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, însă lipsa activităţii compromite acest obiectiv. Iar unii oameni beau deliberat mai puţine lichide, pentru a nu fi nevoiţi să meargă mai des la toaletă. 

Partea bună e că şi băuturile care conţin cofeină contează, deci şi cafeaua şi ceaiul sunt opţiuni recomandate. Iar consumul de lichide ar trebui completat cu cel de fibre.

MIŞCARE

O perioadă lungă de sedentarism poate avea efecte negative asupra masei musculare. De aceea, e important să ne ridicăm măcar o dată pe oră. 

Plimbări de 10 minute, de mai multe ori pe zi, în grădină, de exemplu, sunt recomandate. Urcatul scărilor e recomandat pentru inimă, plămâni şi muşchii picioarelor. 

MEDICAMENTE

Pe lista medicamentelor care nu trebuie să lipsească din casă sunt:
- paracetamolul – tratează durerile şi reduce febra.
- gelul cu ibuprofen – bun pentru durerile reumatice şi musculare
- siropul de tuse – recomandarea e să fie folosit seara, deoarece are efect sedativ
- bandajele elastice
- un termometru digital
 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: coronavirus autoizolare medicamente

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close