Antena 3 CNN Coronavirus Se închid terasele! Județele în care nu se va mai putea ieși la restaurant sau cafenea, începând de luni

Se închid terasele! Județele în care nu se va mai putea ieși la restaurant sau cafenea, începând de luni

Autoritățile au hotărât în ședința CNSSU de joi, închiderea teraselor în toate localitățile unde rata de infectare cu noul coronavirus depășește 3 la 1000 de locuitori. Masura intră în vigoare de luni, 9 Noiembrie

Se închid terasele! Județele în care nu se va mai putea ieși la restaurant sau cafenea, începând de luni
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    06 Noi 2020   •   10:33

Începand de luni, toate terasele vor fi închise în orașele care au depășit incidența de 3 cazuri COVID-19 la 1000 de locuitori. Autoritățile au adoptat noile măsuri în ședința CNSSU, organizată joi la Guvern, la care a participat și Președintele Klaus Iohannis.

Conform Hotărârii nr. 52 din 05.11.2020, privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19:

"Se propune ca, pentru spațiile exterioare în care se desfășoară activități de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice, care au fost amenajate și pot fi asimilate spațiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificările și completările ulterioare, le sunt aplicabile în mod similar regulile și măsurile de protecție sanitară, prevăzute în anexa nr. 3, art. 6 pct. 1 și 2 din Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID- 19."

Cele două puncte menționate, din Hotărârea Guvernului nr. 856/2020, prevăd că activitatea teraselor este interzisă în localitățile cu peste 3 cazuri/1000 de locuitori:

1. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori;

2. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, și doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile;

De asemenea, coform documentului în cauză, în unitățile de cazare din localitățile cu peste 3 cazuri/1000 de locuitori, activitatea restaurantelor și a cafenelelor va fi limitată la a deservi exclusiv persoanele cazate în acele unități.

Raed Arafat: Ce înțelegem prin "terasă"

În conferința de presă susținută vineri la Guvern, Şeful DSU, Raed Arafat a definit noțiunea de terasă:

"Unele terase, chiar dacă sunt în afara spațiului închis, au devenit și ele închise. Astfel, definirea clara încât cele care se încadrează în definiția spatiilor inchise - acoperiș și 2 laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare.

Dacă au deja 2 laturi și acoperiș atunci respectă regulile spațiilor închise. Dacă sunt deschise, în conformitate cu definiția descrisă, atunci merg pe regulile spațiilor deschise și a teraselor deschise."

Județele unde terasele se închid, începând de luni

Conform datelor oficiale transmise de Guvern joi, 5 Noiembrie, județele care au depășit incidența de 3 cazuri la 1000 de locuitori sunt, pe ultimele 14 zile, sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Dolj, Maramureș, Mureș, Sălaj, Sibiu, Timiș, Vâlcea și Municipiul București.

Guvernul a adopat și alte măsuri de restricție în ședința CNSSU de joi. Printre acestea, se prevede obligativitatea purtării măștii în spațiile închise și deschise din toată țară, indiferent de numărul de cazuri, închiderea tuturor școlilor din România și reintroducerea cursurilor online pentru toti elevii, dar și limitarea circulației pe timp de noapte. 

Klaus Iohannis: Nu vrem să închidem economia, ci să luăm măsuri prin care oamenii să fie protejaţi

Președintele anunțase câteva dintre măsurile propuse, înainte de ședința CNSSU de joi de la Guvern: „Sunt necesare măsuri ferme pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile luate până acum nu mai sunt suficiente şi sunt necesare măsuri în plan naţional, precum toate şcolile să treacă în online”

"Angajații și din public și din privat să treacă la telemunca peste tot unde este posibil. Magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 21.00. Circulația pe timpul nopții trebuie restricționată. Petrecerile și cele publice și cele private trebuie interzise. Târgurile și piețele trebuie închise.

Portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară, în toate locurile publice și la toate locurile de muncă, indiferent dacă vorbim de locuri din interior, cum e aici în sala Guvernului sau în exterior. Portul măștii trebuie să fie generalizat și obligatoriu, iar firmele trebuie obligatoriu să își decaleze programul de funcționare astfel încât transportul public să funcționeze cu o încărcare mult mai mică, permițând distanțarea între persone", a mai spus acesta.

Coronavirus în România, 5 noiembrie 2020

Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a publicat ultimul bilanț al pandemiei de coronavirus în România. Astfel, de la începutul pandemiei avem noi recorduri negative: 9.714 cazuri noi de infectare, 1.014 internați la ATI și 121 de pacienți au murit din cauza coronavirusului.
37.742 teste - 9.714 cazuri

Până pe 5 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 276.802 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 191.085 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 9.714 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

1.084 cazuri în București

Până la data menționată, 7.540 de  persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 04.11.2020 (10:00) – 05.11.2020 (10:00) au fost raportate 121 decese (68 bărbați și 53 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 5 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 12 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 37 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 38 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 29 decese la categoria de peste 80 de ani.

112 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 1 pacient decedat nu au prezentat comorbidități, iar pentru 8 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

1.014 internați la ATI și 121 decese

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.061. Dintre acestea, 1.014 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.379.609 teste. Dintre acestea, 37.685 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 21.622 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 16.063 la cerere.

×
Subiecte în articol: restricţii COVID-19 terase Klaus Iohannis
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close