Antena 3 CNN Coronavirus O nouă tulpină COVID, cu peste 30 de mutaţii. În ce ţară a fost identificată cea mai contagioasă variantă

O nouă tulpină COVID, cu peste 30 de mutaţii. În ce ţară a fost identificată cea mai contagioasă variantă

O nouă variantă de COVID-19, despre care se crede că a apărut în Botswana, este cea mai contagioasă versiune a virusului de până acum.

noua tulpina covid
Sursa foto: Mario Tama/Getty Images
de Andreea Cigolea    |    25 Noi 2021   •   10:36

Cercetătorii susțin că această nouă tulpină ar fi una dintre cele mai evoluate şi contagioase versiuni ale virusului. Noua variantă a apărut în Botswana şi are peste 30 de mutaţii.

Până în acest moment au fost confirmate 10 cazuri de infectare cu noua tulpină, denumită B.1.1.529, dar care ar putea fi redenumită "Nu". Specialiştii acertizează că infecţiile cu noua variantă sunt înregistrate pe teritoriul a trei state, sugerând că varianta este una care se răspândeşte rapid, scrie Daily Mail.

Oamenii de știință au spus că este posibil să fi apărut în urma unei infecții pe termen lung la un pacient cu HIV.

Varianta din Botswana poartă mutaţii K417N şi E484A care sunt similare cu cele de pe varianta „Beta” din Africa de Sud, care a făcut-o mai capabilă să evite vaccinurile. Dar are şi N440K, găsit pe Delta, şi S477N, pe varianta din New York, care sunt, de asemenea, legate de evadarea anticorpilor.

Noua tulpină are 32 de mutaţii, iar multe dintre ele sunt rezistente la vaccin şi mult mai transmisibile 

Varianta are, de asemenea, mutaţiile P681H şi N679K care sunt „rar întâlnite împreună” şi ar putea să o facă şi mai rezistentă la vaccin. 

Cercetătorii susțin că nu este nevoie să fim prea îngrijorați, deoarece nu există încă semne că acesta se răspândește rapid.

Până în prezent, trei infecții au fost detectate în Botswana și șase în Africa de Sud. Un caz a fost observat și la un bărbat de 36 de ani din Hong Kong, care sa întors recent de pe continent.

Nu există cazuri în Marea Britanie, dar Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie, a declarat că monitorizează îndeaproape situația.

×
Subiecte în articol: tulpina COVID-19
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close