Antena 3 CNN Coronavirus O nouă mutație a COVID-19, descoperită în Italia din întâmplare. Medic: ”Am decis să secvențiem virusul”

O nouă mutație a COVID-19, descoperită în Italia din întâmplare. Medic: ”Am decis să secvențiem virusul”

A fost găsită o variantă a coronavirusului care circulă în Italia de la începutul lunii august, foarte asemănătoare cu variantă engleză.

O nouă mutație a COVID-19, descoperită în Italia din întâmplare. Medic: ”Am decis să secvențiem virusul”
de Andreea Cigolea    |    29 Dec 2020   •   10:50

Varianta italiană” descoperită la Brescia „precede varianta apărută abia la sfârșitul lunii septembrie în Regatul Unit și apoi s-a răspândit în Europa, inclusiv în Italia”, spune Arnaldo Caruso, președintele Societății italiene de Virologie, citat de La Repubblica.

Varianta identificată în Italia prezintă mutațiile 501 și 493, ceea ce face ca proteina Spike să fie puțin diferită de cea a virusului pandemic cunoscut până acum.

„Varianta italiană” a ajuns să fie descrisă din întâmplare, spune Caruso, după o persistență virală anormală la un pacient care a avut Covid-19 în aprilie. Chiar și după recuperare, testele efectuate începând din august au dat continuu rezultate pozitive.

„Am decis să secvențiem virusul pentru a înțelege motivul acestei persistențe și, spre surprinderea noastră, ne-am dat seama că am identificat o nouă variantă, similară dar nu identică cu varianta engleză care începea să circule și în Italia”, a declarat medicul.

Persistență virală anormală la un pacient care a avut COVID-19 în aprilie

„Nu știm dacă varianta engleză a apărut exact la sfârșitul lunii septembrie, precum și a noastră la începutul lunii august. O analiză ne spune că această nouă variantă italiană ar fi putut fi generată la începutul lunii iulie. Ceea ce putem spune din studiile colegului meu Ciccozzi este că a noastră este cu siguranță prima dovadă a mutațiilor proteinei Spike la nivelul poziției 501 în Italia și poate, cel puțin până în prezent, în Europa”, a precizat Caruso.

Întrebat dacă vaccinul anti-Covid poate funcționa pe „varianta italiană”, medicul a spus că teoretic da, deoarece generează un răspuns complex în mai multe zone.

„Încărcătura virală ridicată prezentă în testele din august și noiembrie efectuate asupra pacientului care nu se negativa ne-a permis să izolăm mutațiile virale din Brescia”, susține Caruso.

Între timp, Marea Britanie se luptă să limiteze răspândirea unei tulpini mutante a virusului, cu până la 70% mai transmisibilă.

O nouă tulpină de SARS CoV-2 a fost descoperită! Este mult mai contagioasă decât cea descoperită anterior în Marea Britanie

Europa devina prima regiune cu peste 500.000 de decese asociate COVID-19. Asta în condițiile în care a fost identificată o nouă variantă de coronavirus ce pune în pericol măsurile de reducere a îmbolnăvirilor.

Marea Britanie a detectat o nouă tulpină a coronavirusului la contactele unor persoane care au intrat în țară, venind din Africa de Sud. Acesta este anunțul venit chiar din partea ministrului Sănătății din Marea Britanei, Matt Hancock, citat de cei de la Reuters. 

”Datorită capacității genomice impresionante a sud-africanilor, am detectat două cazuri de infectare cu altă variantă nouă de coronavirus în Marea Britanie. Ambele sunt contacte ale unor cazuri pozitive care au venit din Africa de Sud în ultimele două săptămâni”, spune Matt Hancock.

×
Subiecte în articol: coronavirus Europa
Parteneri
Mărturiile pacienților cu reacții adverse grave după vaccinarea COVID-19
x close