Antena 3 CNN Coronavirus Un studiu din Israel dă peste cap calculele legate de doza a patra și de Omicron: "Este insuficient!"

Un studiu din Israel dă peste cap calculele legate de doza a patra și de Omicron: "Este insuficient!"

Vaccinarea cu doza a patra determină o creștere a numărului de anticorpi până la niveluri mai mari decât cele rezultate în urma administrării dozei a treia, arată rezultatele preliminare ale unui studiu realizat în Israel.

Un studiu din Israel dă peste cap calculele legate de doza a patra și de Omicron: "Este insuficient!"
Sursa foto: Hepta.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Ian 2022   •   20:23

Nivelul de anticorpi asigurat de doza a patra nu este, însă, suficient pentru a preveni infectarea cu varianta Omicron a COVID, se menționează în concluziile acestei cercetări.

Medicii de la Sheba Medical Center au administrat cea de-a doua serie de doze "booster" într-un studiu clinic la care au participat angajații acestei clinici.

Efectele generate de a patra doză a vaccinului Pfizer au fost examinate într-un grup de 154 de persoane într-un interval de două săptămâni.

De asemenea, au fost evaluate efectele induse de a patra doză a vaccinului Moderna asupra unui grup de 120 de persoane, la o săptămână după inoculare, a declarat Gili Regev-Yochay, directoarea secției de boli infecțioase din clinica israeliană.

Efecte după doza a patra: numărul anticorpilor crește, dar nu suficient

Aceste rezultate au fost comparate cu cele obținute de la un grup de control, alcătuit din persoane care nu au primit a patra doză de vaccin.

Voluntarii din grupul Moderna primiseră anterior trei doze de vaccin Pfizer, au precizat reprezentanții clinicii.

A patra doză a acestor vaccinuri anti-COVID-19 a dus la o creștere a numărului de anticorpi, "care a fost chiar puțin mai mare decât cea obținută după a treia doză", a arătat Regev-Yochay.

"Totuși, probabil că acest nivel nu este suficient pentru Omicron.

Știm până acum că nivelul de anticorpi de care este nevoie pentru a obține protecție şi pentru a nu ne infecta cu Omicron este probabil prea ridicat pentru acest vaccin, chiar dacă vorbim despre un vaccin foarte bun", a adăugat cercetătoarea israeliană.

Specialist israelian: nu e recomandabilă extinderea vaccinării cu doza a patra la nivelul întregii populații

Rezultatele studiului, despre care reprezentanții spitalului au spus că este primul de acest tip realizat la nivel mondial, sunt preliminare și nu au fost încă publicate într-o revistă științifică.

Decizia Israelului de a oferi a patra doză de vaccinuri anti-COVID-19 persoanelor cu imunitate compromisă ar putea să inducă un mic avantaj medical, a estimat Gili Regev-Yochay.

Ea nu a recomandat însă extinderea campaniei de vaccinare cu a patra doză la nivelul întregii populații.

Israel este țara care a implementat cea mai rapidă campanie de vaccinare cu schema inițială împotriva COVID-19 în 2021.

Începând de luna trecută, Israelul oferă cea de-a patra doză - sau al doilea "booster" - persoanelor din categoriile cele mai vulnerabile şi celor din grupele de mare risc, inclusiv persoanelor de peste 60 de ani.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close