Antena 3 Coronavirus Pacienții cu boli rare dezvoltă mai greu anticorpi pentru COVID-19, chiar și după vaccinare

Pacienții cu boli rare dezvoltă mai greu anticorpi pentru COVID-19, chiar și după vaccinare

de Maria Zărnescu    |    05 Iun 2021   •   23:49
Pacienții cu boli rare dezvoltă mai greu anticorpi pentru COVID-19, chiar și după vaccinare
Sursa foto: Hepta

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din SUA spun că pacienții cu boli rare, cum ar fi lupus, dezvoltă foarte greu anticorpi împotriva COVID-19, chiar şi după vaccinare.

Explicaţia specialiștilor este simplă: terapia cu cortizon limitează efectul opitim al vaccinului. Medicul reumatolog Ruxandra Ionescu întrerupe o parte din tratamentul pacienţilor săi pe perioada vaccinării.

"Am văzut că mulţi dintre pacienţii cu lupus sau cu alte boli autoimune dezvoltă o producţie mai mică de anticorpi după vaccin. Sunt ghiduri care spun exact ce medicament trebuie întrerupt şi pe ce durată", a explicat medicul.

Ruxandra Ionescu le recomandă pacienţilor cu boli autoimune să continue să poarte mască, să evite zonele aglomerate chiar şi după vaccinare, iar membrii familiei ar trebui să fie imunizaţi.

"Cu familia vine în permanenţă în contact şi atunci e bine să fie vaccinată şi aceasta. Dacă aceştia vor face boala, chiar dacă anticorpii sunt scăzuţi boala nu o să fie severă pentru că există şi celulele cu memorie", adaugă Ruxandra Ionescu, pentru Mediafax.

La nivel global sunt 300 de milioane de pacienţi cu boli rare, iar în România se estimează că trăiesc aproape un milion de persoane cu astfel de afecţiuni.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close