Antena 3 CNN Coronavirus Răspunsurile oficiale ale Ministerului Sănătății despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor: ”Se va afla abia în 2023”

Răspunsurile oficiale ale Ministerului Sănătății despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor: ”Se va afla abia în 2023”

Avem documentul oficial cu răspunsul Ministerului Sănătății la 6 întrebări capitale legate de vaccinuri si campania de vaccinare. Acest document ne arată exact ce se știe și ce nu se știe despre cele mai importante aspecte legate de vaccinuri.

Răspunsurile oficiale ale Ministerului Sănătății despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor: ”Se va afla abia în 2023”
Sursa foto: Captură Antena 3
de Carmina Pricopie    |    03 Aug 2021   •   20:02

Documentul conține 7 întrebări la care oficialii nu au putut ocoli răspunsul.

1. Există o strategie națională de monitorzare a eficacității vaccinurilor anti-COVID-19?

2. Există o strategie națională de monitorzare a anticorpilor dezvoltați de populația vaccinată în urma vaccinurilor anti-COVID-19?

”Siguranța și eficacitatea vaccinurilor care au primit autorizații condiționate de introducere pe piață sunt monitorizate. Din documentele publicate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), termenele limită pentru depunerea rapoartelor finale asupra eficacității sunt:

  • decembrie 2023 pentru vaccinul Comirnaty (dezvoltat de BioNTech/Pfizer)
  • decembrie 2022 pentru COVID-19 Vaccine Moderna
  • mai 2022 pentru Vaxzevria (dezvoltat de AstraZeneca)
  • decembrie 2023 pentru COVID-19 Vaccine Janssen”, a răspuns Ministerul Sănătății.

3. Care este perioada de timp în care un om este protejat împotriva COVID-19, în urma vaccinării cu Pfizer?

4. Care este perioada de timp în care un om este protejat împotriva COVID-19, în urma vaccinării cu AstraZeneca?

5. Care este perioada de timp în care un om este protejat împotriva COVID-19, în urma vaccinării cu Moderna?

”Pentru că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate relativ recent, la acest moment, nu se poate preciza cu certitudine care este perioada protecției sau dacă va fi necesară la un moment dat revaccinarea.

Perioada de timp în care suntem protejați după vaccinare poate fi stabilită doar prin observarea îndelungată a voluntarilor cărora le-a fost administrart vaccinul în cadrul studiilor clinice.

Din acest motiv, studiile clinice necesare pentru a stabili durata imunității sunt încă în derulare, iar datele provenite din acestea sunt în dinamică”, a răspuns CNCAV.

6. Care este marja titrului de anticorpi pe care un om trebuie să îi dezvolte după vaccinarea anti-COVID-19? Între ce valori trebuie să se încadreze?

”Încă nu există suficiente date care să ne spună când și dacă va fi necesară revaccinarea. Nu există un titru/prag de anticorpi peste care să se spună că o persoană este protejată, iar testele nu sunt standardizate între ele. Decizia de a revaccina va fi luată în momentul în care datele de monitorizare a eficienței vaccinurilor, naționale și internaționale, vor arăta o scădere semnificativă a protecției, după un anumit timp sau în fața unei anumite variante virale”, a răspuns CNCAV.

7. Care este planul Ministerului Sănătății în privința imunizării populației împotriva COVID-19?

”În România, imunizarea populației se realizează conform Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, aprobată prin Hotărârea nr. 1.031 din 27 noiembrie 2020, modificată și completată prin Hotărârea nr. 12 din 20 ianuarie 2021”, a răspuns Ministerul Sănătății. 

×
Subiecte în articol: Ministerul Sănătății COVID-19
Parteneri
Circulație blocată la metrou în București, după ce o persoană a căzut pe șine
x close